Omakotitalo on 18–24-vuotiaiden nuorten toiveasunto. lähes joka toinen nuori haaveilee myös omasta vapaa-ajan asunnosta.

Säästöpankin Säästämisbarometri 2021 -tutkimuksen mukaan 58 prosenttia suomalaisista haluaisi asua omakotitalossa. Nuoria aikuisia omakotitaloasuminen houkuttelee vieläkin enemmän, sillä 18–24-vuotiaista 65 prosenttia sanoo omakotitalon mieluisimmaksi asumismuodokseen. Lähes joka toinen nuori haaveilee myös omasta vapaa-ajan asunnosta.

Koronapandemia on muuttanut nuorten aikuisen asumisen toiveita. Urbaanin keskusta-asumisen suosio on laskenut, ja toive omakotitalossa asumisesta noussut selvästi.

”Omakotitalo on kuitenkin vielä harvan nuoren ensiasunto. Suomalaisten asumisen elinkaari on siinä mielessä hassu, että me muutamme omakotitaloon yleensä siinä vaiheessa, kun lapset alkavat lentää pesästä”, muistuttaa SP-kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

Unelma omakotitalossa asumisesta on kuitenkin tänä päivänä helpommin toteuttavissa kuin ennen. Monilla paikkakunnilla nuoret ovat voineet ostaa omakotitaloja. Esimerkiksi Helsingin kantakaupungin kerrostalokaksion hinnalla saa nyt omakotitalon pk-seudulta.

Nuorten toiveissa myös mökki

Joka toinen nuori aikoo hankkia oman vapaa-ajan asunnon.

”Nuorten vastauksissa yllätti sekin, että lähes joka toinen (48 %) ilmoitti aikovansa hankkia vapaa-ajan asunnon tulevaisuudessa. Tämä näkyy meillä nuorten tekemien mökki- ja vapaa-ajan asuntokauppojen määrien kasvussa”, kertoo Rantanen.

”Enää ei voi sanoa, etteikö mökkeily kiinnostaisi suomalaisia nuoria!”

Rantanen kehottaa nuoria olemaan tarkkana asuinhuoneiston, omakotitalon tai mökin ostamisessa. Ensivaikutelman tai tunteiden ei kannata antaa sokaista.

”Kohteen todellinen kunto ja mahdolliset korjaustarpeet kustannuksineen kannattaa selvittää huolella ennen ostopäätöstä, eikä itseään kannata laittaa taloudellisesti liian tiukille.”

Lue lisää:

Omakotitalo pikkukaupungissa on suomalaisten unelmakoti

Miksi omakotitalon rakentamisen budjetti usein ylittyy?

Osaatko asumisen taidon? Myös taloyhtiössä pitää osata hoitaa tietyt asiat itse