Suomalaisten unelmakoti on omakotitalo pikkukaupungissa. 60 prosenttia suomalaista haluaa omakotitalon, 40 prosenttia haluaa asua pikkukaupungissa.

Suomalainen unelma omakotitalosta ja pihasta jatkuu vahvana. Tuoreessa Oikotien tekemässä kyselytutkimuksessa 60 prosenttia suomalaisista nimeää unelmakodikseen omakotitalon. Kerrostalokodista haaveilee vain 11 prosenttia suomalaisista.

Jos me suomalaiset voisimme vapaasti valita, haluaisi joka toinen meistä asua järvi- tai merimaiseman äärellä. 40 % meistä haluaisia asua pienellä alle 50 000 asukkaan paikkakunnalla. Isoissa kaupungeissa ja kasvukeskuksissa haluaa asua 32 prosenttia suomalaisista. Kaupungin keskustassa asumisesta unelmoi tällä hetkellä vain noin 10 prosenttia suomalaisista, maaseudulle taas kaipaa 18 prosenttia suomalaisista.

Suosikkikaupungiksi nousee Tampere, joka keräsikin viime vuonna suurimman muuttovoiton. Vantaa keräsi toiseksi suurimman muuttovoiton, mutta saa suurimmista kaupungeista vähiten suosiota toiveasuinpaikkana.

Sijainti on tärkein

”Asunnon sijainti on tärkein valintakriteeri suomalaisille. Selkeällä erolla, sillä se on tärkeintä liki joka kolmannelle. Kun tämä yhdistyy siihen, että 60 prosenttia haluaa omakotitalon ja 40 prosenttia alle 50 000 asukkaan paikkakunnalle, perusteet korona-ajan poispäin keskusta-alueilta suuntautuneelle muuttoliikkeelle ovat varsin selkeät”, Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen kertoo.

Asunnon hinta-laatusuhteen sanoo ostamisessa tärkeimmäksi valintakriteeriksi vain 19 prosenttia suomalaisista. Kodin ostaminen on monelle ennen kaikkea tunnepäätös. Jopa 20 prosenttia suomalaisista kertoo tärkeimmän kodin valintakriteerin olevan tunne siitä, että koti on itselle se oikea.

Tiedot selviävät Oikotien toukokuussa Tori.fi:ssä tekemän kyselytutkimuksen vastauksista. Kyselytutkimukseen vastasi 1002 vastaajaa. Vastaajista 53 prosenttia oli naisia, 43 prosenttia miehiä.