Kuntien väliset erot asumiskustannuksissa ovat kasvamassa entistä suuremmiksi. Eroa kalleimmissa ja edullisimmissa kustannuksissa on miltei 1 800 euroa.

Omakotiliiton kuntatutkimuksesssa vertailtiin omakotitaloasujien asumiskustannuksia sadassa kunnassa. Vertailussa on käytetty esimerkkinä 120 neliön omakotitaloa.  Kalleimmaksi kunnaksi osoittautui Parikkala, jossa asukas joutuu pulittamaan kunnallisia maksuja jopa 5 037 euroa vuodessa. Vertailun huokein kunta oli viime vuoden tavoin Kempele, jossa selviää 3 274 eurolla.

Eroa kalleimman ja halvimman kunnan välillä on siis jopa 1 763 €. Ero on kasvanut viime vuodesta yli sadalla eurolla.

Keskimäärin kunnalliset maksut vievät omakotiasujalta 4 078 € vuodessa. Maakunnista kallein on Pohjois-Savo, jossa asuminen maksaa keskimäärin 4 516 €. Edullisinta asuminen on viime vuoden tapaan Lapissa, 3 757 €. Uudellamaalla kunnalliset maksut ovat 4 105 €.

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Janne Tähtikunnas pitää kunnallisten asumiskulujen kehitystä hyvin huolestuttavana.

”Asumiskustannukset ovat kuntalaisen suurin menoerä. Kunnallisen päätöksenteon tulisi toimia asukkaiden edunvalvojana, ei rankaisijana. Kunnallisista kuluista päätetään myös yhtiöissä, jotka ovat monopoliasemassa ilman kilpailua ja tavoittelevat voittoa toiminnalleen. Tämä asettaa suomalaiset hyvin eriarvoiseen asemaan keskenään. Lisäksi asioista päätetään kunnissa siilomaisesti toisista erillään.”

Vuosikorotukset isoja

Asuminen on kallistunut viime vuodesta lähes kaikilla mittareilla: sähkön siirtomaksut ovat nousseet keskimäärin 1,7 %, tontin kiinteistövero 2,9 %, jätemaksut 2,2 % ja vesimaksut 2 %. Hulevesimaksuja on useissa kunnissa joko otettu hiljattain käyttöön tai suunnittelun alle.

Kiinteistöliiton mukaan keskimääräiset korotukset eivät kerro vielä koko totuutta, sillä esimerkiksi jätemaksut ovat 12 kunnassa nousseet yli tai lähes 10 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Korotuksia on tullut etenkin Uudellamaalla useissa kunnissa, sekä Keminmaalla, 11,2 % ja Torniossa, 9,7 %. Keuruulla jätemaksuja sen sijaan laskettiin reippaasti, 17,8 % eli 51 euroa.
Vesimaksuihin on tullut eniten nousua Parikkalassa, jossa vesimaksu kallistui lähes 200 euroa (13,6 %). Kahdessa kunnassa vesimaksuja onnistuttiin laskemaan, Turussa 68 ja Jämsässä 52 euroa.

”Monissa kunnissa tärkeitä kuntalaisten peruspalveluita, kuten energiaa, vesi- sekä kaukolämpöpalveluita tuottavia yhtiöitä on myyty tai yhtiöitetty, ja sama suunnitelma on useissa muissa kunnissa”, sanoo Tähtikunnas.

Tähtikunnas huomauttaa, että vaarana on hintojen voimakas nousu ja palveluiden toimintavarmuuden ja turvallisuuden riskeeraaminen.

Sähkön siirtohinnoissa 900 euroa eroa

Parhaillaan eduskunnan käsittelyssä olevissa sähköyhtiöiden siirtomaksuissa on tutkimuksen mukaan paljon vaihtelua siirtoyhtiöiden kesken, suurimmillaan 900 euroa eroa vuodessa. Kalleimpia siirtomaksuja maksetaan Kuhmossa ja Kajaanissa: esimerkkitalossa siirtomaksut nousevat 1 371 euroon vuodessa. Turussa siirtomaksuista selviää 475 eurolla.

Kainuun kunnissa jo siirron perusmaksuista kertyy vuodessa 450 euroa. Myös Savonlinnassa, Heinolassa ja Kangasniemellä siirron perusmaksut ovat samaa hintaluokkaa. Halvimmillaan sähkönsiirron perusmaksu on Keravalla ja Vantaalla, 60 euroa.

Tutkimuksen on tehnyt KTI Kiinteistötieto Oy ja vertailussa tarkastellaan tyyppiomakotitaloa: 120 m2:n suuruinen, 30 vuotta vanha puurakenteinen, sähkölämmitteinen omakotitalo (lämmityksen kulutus 14 000 kWh/v), 1 000 m2:n omalla tontilla. Tutkimus tehtiin viidettä kertaa, ja se kattaa 100 kuntaa, jotka edustavat jo 83 prosenttia Suomen asukasluvusta. Osasta kunnista tietoa on viiden vuoden ajalta. Kunta-/aluekohtaisesti päätettävissä asumismenoissa ei ole huomioitu asuntolainaa, lainan korkokuluja, asunnon vakuutuksia, vartiointia eikä korjauskustannuksia.