Omakotitalojen hinnat koko Suomessa nousivat vuodessa keskimäärin yhdeksän prosenttia asemakaava-alueilla ja haja-asutusalueilla kuusi prosenttia.

Omakotikiinteistön keskihinta asemakaava-alueilla oli korkeimpia Espoossa, missä talo maksoi tontteineen 375 000 €. Nousua vuodesta 2005 kertyi noin 7 %. Helsingissä keskihinta oli 330 000 € (+12 %) ja Vantaalla 270 000 € (+10 %). Espoossa nousu on hidastunut edellisvuodesta selvästi, mutta Helsingissä ja Vantaalla nousu on ollut tasaista parin vuoden ajan. Vantaalla on omakotitalon keskihinta noussut yli sadalla tuhannella eurolla viidessä vuodessa.

valkoinen omakotitalo ja iso etupiha

Espoon etumatkaa avittaa rantaviivan pituus ja Vantaata hulppeammat talot. Kauniaisissa hintojen nousu oli yli 30 prosenttia vuodessa ja omakotitalon keskihinta asettui kirpeään 630 000 euroon. Tilastoa kuitenkin hämärtää se, että talokauppoja Kauniaisten asemakaava-alueilla tehtiin vain alun toistakymmentä.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolisten suurten kaupunkien hinnat kohosivat eniten Turussa, missä hinnat nousivat 12 prosenttia ja Oulussa, missä talokaupat syntyivät keskimäärin 177 000 €:lla. Oulun hinnat nousivat noin 9 prosenttia. Tampereella talo maksoi 220 000 € (+7 %) ja Kuopiossa 197 000 € (+1 %).

Tampereella hintojen nousu on puoliintunut edellisvuodesta. Oulussa nousu on jatkunut entistä vauhtia, kun taas Kuopiossa kasvu on pysähtynyt lähes täysin. Jyväskylässä hinnat kääntyivät vuonna 2006 noin prosentin laskuun, mutta toisaalta vuosina 2004-2005 nousua oli lähes 14 %, joten nyt tilanne on hieman rauhoittunut, kuten Tampereellakin. Jyväskyläläinen omakotitalo maksoi viime vuonna keskimäärin 178 500 €. Turussa hinnat ovat taas lähteneet suurempaan nousuun rauhallisemman vaiheen jälkeen.

Hinnat ovat kohonneet Jyväskylää lukuun ottamatta lähes kaikissa maakuntakeskuksissa. Hurjinta nousu on ollut Lahdessa, Kotkassa, Joensuussa ja Kokkolassa, missä hintojen vuosikasvu on ollut 20 prosentin luokkaa. Samantasoinen kehitys näkyy myös Mäntsälässä, jossa Kerava-Lahti-oikoradan odotettiinkin vaikuttavan voimakkaasti ok-talojen hintoihin. Myös kauppojen määrä on oikoratapaikkakunnilla vakuuttavalla tasolla. Kuusankoskella Voikkaan tehtaan alasajo on saattanut omakotitalojen hinnat noin prosentin laskuun.