Asuntomarkkinat toipuvat hyvällä vauhdilla poikkeuskeväästä. Kesäkuussa koteja vaihdettiin vireästi eri puolilla Suomea, ja mökkikauppa on ennätyslukemissa.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitton asuntokauppatilastojen mukaan asuntojen kauppamäärät palautuivat kesäkuussa edellisvuoden tasolle.

Omakotitalojen kauppa kohosi kesäkuussa jopa kahdella prosentilla viime vuodesta, ja rivitaloasuntojen kauppa kipusi 0,6 % viime vuodesta. Vanhojen kerrostaloasuntojen myynti jäi viime vuodesta 5,2 %.

Pääkaupunkiseudulla sijaitsevan omakotitalon keskimääräinen myyntiaika oli kesäkuussa 95 päivää, eli yli kolme viikkoa vähemmän kuin vielä maaliskuussa.  Muualla Suomessa omakotitalon myyntiaika on pidentynyt hieman, 137 päivään.

”Asuntomarkkinat näyttävät palautuneen todella nopeasti kevään syväsukelluksesta. Myös myyntiajat ovat nopeutuneet koko pääkaupunkisedulla toukokuusta – omakotitaloissa ollaan jo alle 100 päivässä”, summaa SKV Kiinteistönvälityksen ja Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa.

Mökkejä myytiin tammi-kesäkuussa ennätysmäärä

Mökkien myynti jatkui vilkkaana. Mökkikauppoja solmittiin kiinteistönvälittäjien toimesta ensimmäisen puolen vuoden aikana 1992, mikä on lähes 40 % enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

KMökkikauppa on kasvanut eri maakunnissa koko alkuvuoden 2020. Suurin kasvu oli Pirkanmaalla, jossa kauppamäärät lähes tuplaantuivat viime vuodesta ja Etelä-Savossakin kasvua oli yli 50 %.

Yli puolet myydyistä mökeistä maksavat alle 100 000 euroa. Keskusliiton mukaan keskimääräinen myyntihinta asettuu 88 000 euroon.