Nopeasti kasvanut omakotirakennusinto yllätti kaikki, myös talovalmistajat. Alle 7 000 uuden omakotitalon vuosittaisiin aloitusmääriin on jo ehditty tottua.

Kaksi vuotta sitten myös omakotitalovalmistajien mielet olivat matalalla. Kukaan ei tiennyt, mitä tulevaisuus toisi tullessaan. Uskaltaisivatko suomalaiset luottaa tulevaisuuteen ja ryhtyä rakentamaan koronasta huolimatta? Saisivatko he hankkeilleen rahoitusta? Olisiko rakentaminen turvallista? Kuinka kauan poikkeusajat voisivat kestää?

”Maalis-huhtikuussa 2020 pandemia näkyikin talopakettikaupassa pysähtymisenä”, Pientaloteollisuus PTT ry:n toimitusjohtaja Kimmo Rautiainen muistelee.

Ei hyvältä näyttänyt.

”Kun Jukkatalojen myyntijohtaja Timo­ Poikkimäki toukokuussa väitti, että vuodesta tulee ihan hyvä, minä ihmettelin, että mitä mies oikein puhuu”, Rautiainen jatkaa.

Poikkimäki oli kuitenkin oikeassa.

Jukkatalo Oy:n myynnissä oli hiljaista Uudenmaan sulun aikaan, mutta sen jälkeen elämä jatkui. Poikkimäki arvelee, että monet ehkä jo pitempään ­talon rakentamista miettineet päättivät nyt käynnistää prosessin. Etätöiden aikana pienessä asunnossa tuli ahdasta.

Koko pientalo­teollisuus on pandemiasta saanut uutta potkua. Jämerä Kivitalot Oy:ssä uudenlainen draivi alkoi näkyä vuoden 2020 lopulla.

”Alkuvuosi 2021 notkahti hieman, mutta kevät, kesä ja vielä loppuvuosikin olivat hyvää aikaa”, toimitusjohtaja Jari Malkamäki kertoo tyytyväisenä.

Poikkimäki sanoo, että viime vuonna Jukkataloja myytiin parhaimmillaan tuplamäärää entiseen verrattuna.

Kuusamo Hirsitalot Oy:ssä vauhti alkoi kiihtyä kesän jälkeen 2020.

”Myynti pysyi myös talvella hyvällä tasolla, toimitusjohtaja Arto Orjasniemi kertoo. Tuotannon volyymi kasvoi vuonna 2021 noin 10 prosenttia ja liikevaihto noin 25 prosenttia.

”Hinnankorotukset selittävät siitä osan”, Orjasniemi selventää.

Lupahakemusmäärä yllätti Espoon

Koko pientaloteollisuuden osalta ­hyvä meno näkyy tilastoissa. Kun vuonna 2020 aloitettiin 7000 uutta omakotitaloa, viime vuoden aloitusmäärä oli jo 8200. PTT:n jäsenyritykset ilmoittivat vuoden kolmannen vuosineljänneksen jälkeen toimittaneensa asiakkailleen enemmän taloja kuin vuonna 2020 yhteensä.

Talovalmistajat uskovatkin, että omakotirakentamisen noususuhdanne jatkuu vielä pitkään.

Poikkimäki veikkaa, että jatkossa uusien aloitusten määrä tulee asettumaan 8 500:n tasolle. Samoissa lukemissa aloitusten arvelee pysyvän myös Orjasniemi.

Alalla puhutaan 9 000 tai jopa 10 000 aloitusmääristä, mutta jälkimmäinen on sula mahdottomuus. Vaikka innokkaita rakentajia löytyisikin moisia määriä, ei heille kaavoiteta riittävästi tontteja.

Tonttipulan uskotaankin hidastavan selvästi omakotirakentamisen kasvua.

”Esimerkiksi Espoo saattaa kaavoittaa 60 tonttia, vaikka hakijoita on kymmenkertainen määrä. Mistä ne 540 perhettä sitten tonttinsa löytävät?” Poikkimäki murehtii.

Espoon rakennusvalvonta ilmoitti helmikuussa keskeyttävänsä ennen 14.02.2022 vireille tulleiden rakennuslupahankkeiden käsittelyyn. Lupakäsittely on ruuhkautunut: siellä on tällä hetkellä 1346 lupaa eli keskimäärin 80 lupaa/lupakäsittelijä.

KOA Rakennus Oy rakentaa Espooseen kahdeksan erillistalon taloyhtiötä.

Kustannukset nousussa

Rakennusmateriaalien, erityisesti puun hinnan nousu ja suoranainen materiaalipula on jo vaikuttanut omakotirakentajien hankkeisiin.

Rakennuskustannukset nousivat joulukuussa 10,2 prosenttia vuoden takaiseen ajankohtaan verrattuna. Tarvikkeiden hinnat nousivat 14,8 prosenttia ja työkustannukset 6,5 prosenttia.

Pientaloteollisuudessa rakennusmateriaalien hintojen nousu hyvässä markkinatilanteessa on ikävä asia.

”Puurakenteisissa taloissahan vaikutus on suurin, mutta kyllä se kivitaloissakin vaikuttaa. Puutavaran hinta on kuluneen 1,5 pandemiavuoden aikana jopa tuplaantunut ja myös teräksen hinta on todella korkealla”, Malkamäki huomauttaa.

Puutalotoimittajiin puutavaran hinnannousu on luonnollisesti osunut kipeimmin. Poikkimäki ei PTT:n markkinointiryhmän puheenjohtajana halua tarkkaan avata, miten suuri vaikutus on ollut. ”Se riippuu tietenkin valmisasteestakin. Elementtitaloissa materiaalin osuus on suurempi kuin muuttovalmiissa toimituksessa, jossa työn osuutta on enemmän.”

Talotehtailla on myös puutavaransa osalta pitkäaikaiset sopimukset, joten niiden kohdalla materiaali kustannus ei ole suinkaan noussut aivan samalla tahdilla kuin terassilaudan hinta kuluttajalle rautakaupassa.

Rakentajat ovat puutavaran hinnan nousuun kuitenkin saattaneet yllätyksekseen törmätä.

”Jos luvat eivät ole tulleet ajallaan ja hanketta on jouduttu siirtämään, puutavaran hinta on pitkällä toimitusajalla ehtinyt nousta todella paljon. Silloin olemme joutuneet keskustelemaan, kuka lisäkustannukset kuittaa”, Orjasniemi kertoo.

Loppuvuodesta 2021 kustannustaso alkoi tasaantua ja pientaloteollisuudessa­ toivotaan sen ennakoivat tilanteen normalisoitumista.

Tekijöistä puute

Rakennusalalla kärsitään työvoimapulasta. Jämerä Kivitalot etsii osaavia rakennushankkeen vetäjiä projektipäällikön rooliin, rakennusinsinöörejä ja rakennusmestareita sekä rakennusurakoitsijoita.

”Koulutetuista rakennusalan ammattilaisista on pulaa.”

Samaa valittaa Poikkimäkikin. Uusia ammattitaitoisia pystytysryhmiä on hankala löytää. Erityisen huutava pula on kuitenkin ammattitaitoisista rakennesuunnittelijoista.

Artikkeli on ilmestynyt TM Rakennusmaailmassa 2/22. Lue artikkeli kokonaisuudessaan digilehdestä.