Kerrostalokaupassa on vielä hiukan kirittävää, mutta omakotitalojen ja loma-asuntokiinteistöjen kysyntä on huipussaan ja hinnat nousussa.

SKVL:n kesäkuun lopun markkinakyselyn mukaan asuntomarkkinat ovat palautuneen nopeasti poikkeusajan jälkeen. Kysyntä on monilla alueilla vilkkaampaa kuin tavallisena keväänä. Asunnonvälittäjillä on kuitenkin edeleen pulaa hyvistä myyntikohteista. Erityisesti hyväkuntoisten omakotitalojen kysyntä on ollut poikkeuksellisen vilkasta.

Kerrostalokauppa ja rivitalokauppa on elpynyt lähes normaalitasolle ja jäi kesäkuussa vain noin 6 % alle keskimääräisen normaalitason.

”Omakotitalokauppa on jo selvästi edellä normaalitasoa ja myös omakotitalojen hinnoissa on näkyvissä loivaa muutaman prosenttiyksikön nousua erityisesti kasvukeskusten ympärillä”, kertoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Hän jatkaa, että kauppaa tehdään yli normaalin tason rajoitusten poistuttua.

”Silti osassa Suomea on varovaisuutta erityisesti rajoituksista vapautuneiden riskiryhmäläisten myyjien liikehdinnässä. Ostajat ovat kuitenkin vahvasti liikkeellä.”

Uudiskohteiden myynti käy vielä hitaalla

Pohjois-Suomi sekä muun Pirkanmaan alueet kärsivät erityisesti vanhempien kerros- ja rivitalojen hitaammasta kysynnästä, samoin Päijät-Häme ja Etelä-Savo. Pääkaupunkiseutu, Turku ja Tampere ovat jo normaalivauhdissa, ja myynti kasvaa myös Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa ovat myös jo nousussa.

Suurempien perhekokoisten kerrostaloasuntojen kysynnässä on vielä hiljaisempaa erityisesti 70-80-lukujen lähiöissä, joissa usein suuremmat remontit ovat lähellä.

Uudiskohdekauppa on jäämässä alle normaalitason. Tähän vaikuttaa se, että uusia aloituksia ja myytävää on ollut vähemmän tarjolla.

Loma-asuntojen myynti on ylittänyt odotukset

Loma-asunnot käyvät vilkkaasti kaupaksi koko maassa. Kysyntää on kaikenlaisista mökeistä, mutta hyvässä kunnossa olevat ja hyvin varustellut rantamökit ovat edelleen mieluiten ostajien kiikarissa.

Mökkikauppa on vilkkainta kasvukeskusten ympärysalueilla sekä perinteisillä Järvi-Suomen alueilla kuten Keski-Suomessa ja Etelä- Savossa, Kaakkois-Suomessa ja Pirkanmaalla sekä Kanta-Hämeessä. Pohjois-Karjala houkuttelee mökkiostajia hintatasollaan.