Kun syksy koittaa, on omakotitalon omistajan hyvä tarkistaa kiinteistönsä kunto. Näin vältytään ikäviltä yllätyksiltä, joita ovat esimerkiksi jäätyneet putket, lämmityksen riittämättömyys tai veden tulviminen.

”Ennaltaehkäisy on kiinteistön ylläpidossa kaikkein tärkein toimi. Kosteusvauriot ja esimerkiksi putkistojen jäätyminen on estettävissä ennakoinnilla ja oikeilla toimilla. Vastuullinen omistaja seuraa kiinteistönsä veden ja sähkön kulutusta sekä putkistojen kuntoa ja huomaa ajoissa muutokset. Kokosimme yhteen viisi vinkkiä, jotka omakotitaloasujan on hyvä muistaa näin syksyllä”, tähdentää Uponor KOTI palvelukonseptipäällikkö Terhi Klemetti.

1 Seuraa veden ja energian kulutusta säännöllisesti. Esim. yllättävä vesivuoto voi löytyä seurannalla ennen mittavaa vesivahinkoa.
2 Varmista, että ulkona ja välitiloissa sijaitsevat vesiputket eivät pääse jäätymään.
3 Huolehdi hulevesien ohjauksesta ja varmista, että salaojat toimivat oikein.
4 Puhdista lehdet ja roskat sadevesikouruista syksyllä ennen pakkasia ja uudelleen keväällä.
5 Varmista lämmitysjärjestelmän toimivuus ja käytä tarvittaessa ammattilaisten tarjoamaa huoltopalvelua.

Vanhat lämmitys- ja käyttövesiputket ovat yksi suurimmista vesivahingon aiheuttajista omakotitaloissa. On hyvä tietää, että vanhat putket voidaan remontoida myös talvella.

”Vesiputkistojen kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Ajoissa tehty putkiremontti vie vain muutaman päivän ja sen kustannukset ovat huomattavasti alemmat kuin vesivahingon korjauskulut. Vakuutuskaan ei vesivahingon sattuessa korvaa kaikkea, sillä vanhojen putkien ikävähennykset ovat merkittäviä. Ennakointi kannattaa myös silloin, kun lähtee kotoa pois pidemmäksi aikaa. Päävesihana kannattaa aina sulkea., painottaa LVI-Putkilinkki Oy:n yrittäjä Jyrki Kourunen.

Myös uusissa taloissa huoltotoimet ovat tarpeen

Uusissa taloissa on usein paljon talotekniikkaa. Jos esimerkiksi talossa on lattialämmitys, sekin kaipaa huoltoa ja päivitystä samalla tavalla kuin patterit. Jos lämpö ei riitä, voi syynä olla, ettei lattialämmitysjärjestelmää ole säädetty oikein. Huoltotoimissa kannattaa käyttää LVI-alan ammattilaisten apua, jolloin kaikki tulee kerralla kuntoon.

”Säätäminen ja järjestelmän tasapainottaminen on voinut jopa jäädä kokonaan tekemättä tai termostaatti voi olla rikki. Lattialämmityksen säätöjärjestelmät ovat kehittyneet huikeasti viime vuosina ja niiden avulla saadaan säästettyä energiaa. Mukavuudesta ei tarvitse tinkiä”, Terhi Klemetti painottaa.