Ruotsissa ja Norjassa talon huoltopesusta on tullut säännöllinen kunnossapidon rutiini, jolla kiinteistön arvoa pidetään yllä. Suomessa moni pitää julkisivun pesua välttämättömänä pahana, johon turvaudutaan vain ääritilanteessa. Ylläpitävällä kiinteistönhoidolla rakennukset säilyttäisivät paremmin arvonsa ja kuntonsa.

Julkisivun pesuun riittää lyhytkin kuiva jakso ja plussan puolella oleva lämpötila. Kova auringonpaiste saattaa kuivattaa pesuaineen pinnoille ja kaatosateessa aine voi huuhtoutua liian pian pois ja vaikutusaika jää lyhyeksi. Muuten säätilalle ei juurikaan ole rajoituksia.

”Lika ja siitepöly värjäävät talojen julkisivuja, aitoja ja piharakennuksia. Rakennusten maalipinta kärsii ja pinnoille kertyvä lika tarjoaa kasvualustan homeitiöille. Pinnat tulee pestä ennen maalaamista. Muuten home ja muut kasvustot puskevat maalista läpi”, Sokevan toimitusjohtaja Markku Kärppä muistuttaa.

Rakennuksen julkisivua rasittavat esimerkiksi noki, rasva, lika ja siitepöly. Ne ovat hyvää alustaa homeitiöille, ja likaantuneeseen pintaan saattaa ilmestyä mustia homepilkkuja. Vihertävää leväkasvustoa voi tulla kaiteisiin, terassilautoihin ja ikkunanpuitteisiin. Pinnat kannattaa pestä puhtaaksi.

Puhdistus ja maalaaminen

Kuluneista julkisivuista ja rispaantuneista aidoista saatetaan ajatella, että ne kaipaavat uutta maalikerrosta. Uudelleen maalaaminen ei ole läheskään aina tarpeellista. Huoltopesu saattaa riittää kirkastamaan maalin alkuperäisen sävyn, puhdistamaan pintamateriaalin ja poistamaan lian pinnoilta.

”Pesuainetta valitessa kannattaa olla tarkkana. Jotkut puhdistusaineista on tarkoitettu talojen ylläpitopesuun eikä maalausta tarvita. Vahvat pesuaineet on kehitetty pinnoille, jotka ensin pestään ja sen jälkeen maalataan. Aineet karhentavat pintaa odottamaan uutta maalikerrosta”, Markku Kärppä sanoo.

Home- ja leväkasvustot irtoavat esimerkiksi julkisivusta ja aidasta parhaiten silloin, kun pinnat ovat pesua aloitettaessa kuivat. Pinnat voi kastella ja levittää puhdistusaine rakenteisiin sen jälkeen. Pesuun, pintojen käsittelyyn ja huuhteluun menee muutama tunti omakotitalon koosta riippuen.

Pesu vedellä ja harjaaminen

Omakotitalon huoltopesu on säännöllinen rutiini esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa. Meillä huoltopesua siirretään helposti tuonnemmaksi ja puhdistusta pidetään pakkopullana. Ajattelua ja asenteita kannattaisi tarkistaa. Lika kuluttaa maalipintoja rakennuksissa samaan tapaan kuin autoissakin. Autoja pestään säännöllisesti. Miksi peseminen ei luonnistu rakennuksiin?

Huoltopesuun suunniteltu puhdistusaine soveltuu maalatuille, rapatuille ja tiiliverhoilluille pinnoille. Laimennettu liuos ruiskutetaan seinille matalapaineruiskulla ylhäältä alaspäin ja annetaan vaikuttaa varttitunnin ajan. Pesuaine ei saa kuivua. Lopuksi pinnat pestään vedellä ja harjaamalla. Huuhtelu onnistuu puutarhaletkulla tai painepesurilla.

”Omakotitalon huoltopesun voi helposti tehdä itsekin. Työhön menee puoli päivää tai hieman enemmän aikaa rakennuksesta riippuen. Talon ja pihan rakenteet saa puhtaaksi parin sadan euron panostuksella”, Markku Kärppä kertoo.

(Lähde: Sokeva)