Sukitus valitaan yhä useammin myös omakotitalon vanhojen valurautaviemärien korjausmenetelmäksi. Sopiiko sukitus kaikkiin omakotitaloihin? Kysyimme asiantuntijalta.

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen sanoo, ettei yhtä oikeaa keinoa kiinteistöjen viemäreiden korjaamiseen ole olemassa. Keskustelua käydään eri menetelmien hyvistä ja huonoista puolista ja niin pitääkin. Remontin tilaajan pitäisi olla sen verran viitseliäs, että jaksaa ottaa hieman selvää asioista ennen kuin kirjoittaa nimensä ensimmäisen urakoitsijan tarjouspaperiin.

Usein uusien menetelmien riskeistä varoittelevat ymmärrettävästi hanakammin perinteistä viemäriremonttia tarjoavat tahot, mutta totta Mäkisen mukaan on, ettei uusista menetelmistä ole vielä käytännön kokemusta kuin siltä ajalta, kun niitä on Suomessa käytetty.

”Esimerkiksi sukitusta on toki VTT:ssä tutkittu ja yritykset antavat menetelmälle pitkiäkin takuita. Kestävyyteen vaikuttaa kuitenkin moni seikka: irtoaako sukka ajan myötä viemärin pinnalta ja onko haarat tehty asianmukaisesti. Emme tiedä, kuinka monta prosenttia sukituksista joudutaan tietyn ajan kuluessa korjaamaan. Valitettavasti meillä ei ole puolueetonta tutkimusta näiden uusien menetelmien kestävyydestä. Sellaista todella tarvittaisiin.”

Omakotitalon omistajan on joka tapauksessa Mäkisen mukaan tärkeää olla selvillä talonsa viemäreiden tilasta.

”Valurautaviemärien ikä ei sinänsä vielä kerro mitään niiden kunnosta. Omakotitalossa ne eivät joudu samanlaiselle rasitukselle alttiiksi kuin kerrostalossa, joten ne voivat kestää huomattavasti kauemmin täysin käyttökelpoisina. Kunto täytyy siis tutkia viemärikameralla.”

Jos viemärit on syytä kunnostaa tai uusia, Mäkinen suosittelee ottamaan selvää eri vaihtoehdoista ja miettimään, mikä sopii omaan tapaukseen parhaiten. Vaikka perinteinen rakenteita rikkoja putkien vaihto pelottaisikin työläänä vaihtoehtona äkkiseltään, se voi hyvinkin osoittautua järkevimmäksi vaihtoehdoksi – varsinkin, jos taloon on suunniteltu lähivuosina muita remontteja.

”Kannattaa siis pyytää tarjouksia eri menetelmillä viemärikorjauksia toteuttavilta urakoitsijoilta ja vertailla sekä menetelmiä että urakkahintoja.”

Jos sukitus tuntuu parhaalta vaihtoehdolta, Mäkinen neuvoo pyytämään tarjouksen useammalta sukitusta tarjoavalta urakoitsijalta ja varmistamaan yrityksen vakavaraisuuden ja kokemuksen.

Remontin jälkeen kannattaa olla yhteydessä omaan vakuutusyhtiöön, koska remontti saattaa alentaa vakuutusmaksuja.

Lue lisää:

Sukitus korjaa ok-talon viemärit sukkelasti

Moderneja menetelmiä viemärikorjaukseen

Moderneiksi viemärikorjausmenetelmiksi kutsutaan erilaisia remontteja, joissa viemärit korjataan pinnoittamalla, ruiskuvalamalla, sujuttamalla tai sukittamalla. Perinteistä putkiremonttia edullisemmat menetelmät otettiin käyttöön nopeuttamaan ja helpottamaan kerrostalojen putkiremontteja. Eri tapojen riskeistä ja pitkäaikaiskestävyydestä on käyty ajoittain hyvinkin vilkasta keskustelua julkisuudessa. Toki taloyhtiöissä viemärit joutuvat omakotitaloa huomattavasti suuremmalle rasitukselle, joten esimerkiksi pinnoituksen kestävyydelle on pantava sitäkin suurempi paino.

Pinnoitusmenetelmässä putken sisäpintaan ruiskutetaan tai harjataan uusi pinta.

Ruiskuvalussa vanhan putken sisään valetaan uusi kantava putki.

Sujutuksessa vanhojen putkien sisälle asennetaan uusi viemäriputki.

Sukituksessa vanhaan viemäriin puhalletaan paineilman avulla epoksilla kyllästetty kuitusukka. Se muodostaa vanhan putken sisään uuden, itsekantavan putken.