Koronapandemia on tehnyt etenkin kolmekymppisistä omakotiasujista aiempaa tyytyväisempiä omaan asumismuotoon. Suurimmat huolet ovat kodin ylläpitoon uppoava raha ja kosteusvahinkojen vaara.

Suomalaiset omakotiasujat ovat keskimäärin tyytyväisiä valintaansa. Ifin tekemän kyselytutkimuksen mukaan yli 90 prosenttia omakotiasujista on vähintään melko tyytyväinen kotiinsa. Eniten erittäin tyytyväisiä omakotiasujia on 2000-luvulla rakennetuissa taloissa sekä Uudellamaalla ja muualla Etelä-Suomessa.

Koronapandemia on lisännyt joka kolmannen omakotiasujan tyytyväisyyttä omaan asumismuotoon. Omasta pihasta on tullut monille aiempaa tärkeämpi. Pandemia on muuttanut eniten kolmekymppisten ja vähiten yli 60-vuotiaiden asumisprioriteetteja.

”Nuorille aikuisille elämän keskittyminen aiempaa tiiviimmin kotiin on varmasti ollut suhteessa isompi muutos ja vaikuttanut ajatuksiin siitä, mitä kodilta halutaan. Heidän vastauksissaan korostuu muita selvästi useammin esimerkiksi halu asua nykyistä enemmän omassa rauhassa ja kauempana naapureista”, arvioi Ifin omakotitalovakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen.

Noin kolmannes kaikista omakotiasujista on myös panostanut koronapandemian aikana aiempaa enemmän rahaa tai aikaa kodin kunnossapitoon ja varusteluun.

Mikä omakotiasujia huolettaa?

Kaksi kolmesta omakotiasujasta arvioi talonsa olevan vähintään melko hyvässä kunnossa. Eniten epäilyksiä talon kunnosta on vanhemmissa, ennen vuotta 1960 rakennetuissa taloissa asuvilla.

Omakotiasujien ylivoimaisesti suurimmat huolet ovat rakennuksen ylläpitoon ja huoltoon kuluva raha sekä kosteus- ja homevauriot. Myös rakennuksen arvon säilyminen ja ylläpitoon vaadittava aika huolettavat monia. Naiset ovat yleisesti miehiä huolestuneempia.

”Kosteusvaurioiden vaara on ymmärrettävä ja valitettavan usein myös aiheellinen huoli. Ifin asiakkaille toteutettujen talotarkastusten perusteella suomalaistalojen vakavimmat rakennustekniset puutteet liittyvät juuri siihen, kuinka kosteus pidetään poissa rakenteista eli ulkopuolelta tulevan kosteuden hallintaan sekä käyttöikänsä loppupuolella oleviin kylpyhuoneisiin, varaajiin ja vesikattoihin”, kertoo Utunen.

”Monelle tulee yllätyksenä, että omakotitalo vaatii enemmän tai vähemmän jatkuvaa pientä laittoa.”

Kyselytutkimuksen toteutti Ifin toimeksiannosta YouGov Finland. Tutkimukseen vastasi 753 suomalaista omakotitalossa asuvaa aikuista toukokuussa 2021.

Lue lisää:

Ensimmäinen oma talo rakenteilla: Mieluummin itse rakennettu kuin talopaketti