Kevätaurinko paistaa kirkkaalta taivaalta ja saa yhä useamman harkitsemaan aurinkopaneeleja omalle katolle. Vaasan Sähköverkko ennustaa, että tämän vuoden loppuun mennessä omaa aurinkoenergiaa tuottaa jo noin yksi prosentti jakelualueen asiakkaista. Myös paneelien teho on kasvanut muutamassa vuodessa.

Kevät on tyypillinen aika pohtia aurinkopaneelien hankkimista. Syy ei kuitenkaan pelkästään ole lisääntyvässä auringonvalossa, vaan asia on myös ajankohtainen käynnistyvien kodinrakennushankkeiden vuoksi.

”Aurinkopaneeleja kytketään edelleen kovaa vauhtia verkkoomme, mutta kasvun trendi on hiukan loivempi kuin mitä se oli muutama vuosi sitten”, kertoo erityisasiantuntija Ari Salo Vaasan Sähköverkolta.

”Uusien aurinkosähköjärjestelmien vuosittainen määrä on edelleen alueellamme ollut kasvussa. Olettaisin, että epävarmuus sähkön hinnan kehittymisen osalta vaikuttaa ainakin jonkin aikaa kiinnostukseen”, Salo miettii. Tilanne taitaa olla samansuuntainen muidenkin sähköyhtiöiden alueilla.

”Ennusteemme mukaan tämän vuoden loppuun mennessä noin yksi prosentti jakelualueen asiakkaista tuottaa omaa aurinkoenergiaa.”

Myös asennettavien paneelien keskiteho on muutaman vuoden aikana kasvanut noin parikymmentä prosenttia.

Salo arvioi, että luvussa näkyy tarjolla olevien paneelien hyötysuhteen kehittyminen.

Tuntinetotus lisää aurinkosähköstä saatavia säästöjä

Vaasan Sähköverkko pyrkii edistämään aurinkosähkön pientuotantoa luomalla käytäntöjä, joista kuluttajat hyötyvät. Yhtiön strateginen linjaus tehdä kestäviä valintoja tarkoittaa myös niiden mahdollistamista asiakkaille.

”Viime vuonna siirryimme niin sanottuun tuntinetotukseen. Se on tuonut lisää säästöjä aurinkosähköasiakkaillemme”, kertoo toimitusjohtaja Juha Rintamäki.

Omakotitalouksien taloudellinen hyöty laskettavissa

Netotus on yksinkertaisimmillaan sitä, että kulutetun ja tuotetun sähkön erotus siirtyy sähkölaskulle. Kun netotus tehdään tuntitasolla, kuten Vaasan Sähköverkolla, lasketaan erotus aina kokonaisen tunnin ajalta, eikä pelkästään yhtäaikaisesta kulutuksesta ja tuotannosta. Jälkimmäinen tapa on alalla vielä varsin tavallinen. Tuntinetotuksen ansiosta aurinkopaneeleista saatavat taloudellinen hyöty on kuluttajalle suurempi.

Yksinkertainen esimerkki netotuksen hyödyistä:

Asiakas Erkki Esimerkki tuottaa kauniina kevätpäivänä aurinkopaneeleillaan klo 14–15 yhteensä 1,6 kWh sähköä. Saman tunnin aikana Erkki Esimerkillä kuluu sähköä 1,97 kWh. Tuntinetotuksen ansioista kulutetuista kilowattitunneista (1,97) vähennetään tuotetut kilowattitunnit (1,6), ja laskulle siirtyy vain 0,37 kWh.

Kun aikaisemmin netotusta ei meillä tehty tunnin aikana, vaan pelkästään samanaikaisesta tuotannosta ja kulutuksesta, oli asiakkaan saama säästö pienempi. Jos Erkin kulutus olisi silloin osunut aikavälille 14.10–14.25, olisi koko tunnin netotushyöty koskenut vain tuota kyseistä varttituntia.

Omakotitalouksien saama hyöty näkyy sekä ostetun energian määrässä että verkkopalvelumaksussa. Myös sähköveron määrä laskulla pienenee, kun netotus pienentää laskulle siirtyvää kulutusta.

Lue lisää:

Näin pärjäät aurinkosähköllä: Asiantuntijoiden vinkit omavaraisuuteen