Muun muassa koronatilanteesta johtuva kassakriisi ajoi sonkajärveläisen puutalovalmistaja Omatalo Oy:n jättämään konkurssihakemuksen Pohjois-Savon käräjäoikeudelle maanantaina. Nyt kymmenet ostajat uhkaavat jäädä ilman talotoimitusta.

Vielä vuosi sitten helmikuussa Omatalo kertoi saaneensa käännettyä vuoden 2019 liikevoittonsa plussalle. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2019 19,94 miljoonaa euroa ja se työllisti 78 ihmistä. Kassakriisi kuitenkin kaatoi talovalmistajan. Omatalo Oy:llä on velkaa 1,95 miljoonaa euroa. Sen suurimmat velkojat ovat Omatalon aiempi omistaja Sinituote Oy, Verohallinto, työeläkeyhtiö Elo ja Ylä-Savon pääomarahasto.

”Ensin tuli metsäteollisuuden lakot, sitten koronapandemia. Kesältä ja syksyltä peruuntui taloja ja toimituksia siirtyi. Emme pystyneet sopeuttamaan kiinteitä kulujamme muuttuneeseen tilanteeseen”, kertoo Omatalon entinen toimitusjohtaja Janne Rönkkö alkuviikosta Ylelle.

Yrityksellä on toimittamatta liki sata talotoimitusta, mutta niitä kaikkia ei saada toimitettua. Myöskään toivottua jatkajaa toiminnalle ei ole vielä ilmaantunut.

Asuntomessuille Lohjalle nousemassa Omatalon kohde

Omatalo Oy oli mukana viime vuoden Asuntomessuilla Tuusulassa kohteellaan Omatalo Kulma. Tulevan kesän Asuntomessuille Lohjalle yrityksellä on nousemassa Omatalo Ilta.

”Kolmikantasopimuksemme mukaisesti kohde tulee kyllä valmistumaan ensi kesän Asuntomessuille Lohjalle. Nyt kohteelle pitää etsiä uusi näytteilleasettaja”, kertoo Osuuskunta Suomen Asuntomessujen operatiivinen johtaja Heikki Vuorenpää.

Sonkajärven talotehtaan lisäksi Omatalolla on toimipisteet Kuopiossa, Vantaalla, Tampereella ja Savonlinnassa.

Lue lisää:

Asuntomessut Tuusulassa: Omatalo Kulma on laadukas perhekoti

Asuntomessut Tuusulassa: Omatalo Kulma valmistautuu ilmastonmuutokseen