Testissä lumenpudotusvälineet:

• Kattokola
• Kotilaakso
• LumiMatti
• LumiTapio
• Tarmo & Pikku Tarmo

lumet1

Lumikuormat katoilla ovat taas kasvamassa. Huoli katon kestävyydestä piinaa, joten olisiko aika pienentää lumikuormaa? Perinteisten menetelmien, lapion ja kolan, rinnalle on tullut markkinoille lumenpudotusvälineitä, joilla tarjotaan helpotusta työlääseen ja riskialttiiseenkin toimeen.

Kokosimme markkinoilta otoksen lumenpudotusvälineitä ottaaksemme selvää, mitä helpotusta on tarjolla lumien pudotukseen. Lumenpudotusvälineissä on kaksi koulukuntaa eli selvää eroa työskentelytavassa. Ensimmäisessä työskennellään pääasiassa katolla ja toisessa toimitaan maan tasalta.

Tässä yhteydessä toimimme pientalokattojen tietämillä, joten työmenetelmiä, työturvallisuusasioita käsitellään rajallisesti. Kerrostalojen ammattimaista lumenpudotusta koskevat aivan toisenlaiset turvallisuusmääräykset ja vastuut.

Omatoiminen lumen luominen katolta voi koitua kohtaloksi. Tapaturmia sattuu, kun katolta tullaan alas vauhdilla – jopa kuolemaan saakka. Katolla työskenneltäessä tulee aina käyttää turvavaljaita ja turvaköyttä. Putoamisen vaara on tietenkin pienempi hyvin loivilla katoilla ja tasakatoilla työskenneltäessä. Turvaköysi tai -liina on mitoitettava kunkin työtilanteen mukaan niin, ettei kaatuminen tai liukastuminen johda katolta putoamiseen. Alan ammattilaisten mukaan turvaköydestä on myös joka tilanteessa otettava löysät pois.

Katolla temuaminen voi aiheuttaa vahinkoa myös katolle ja rakenteille. Metallisilla lapioilla voi puhkaista katemateriaalin tai vähintään naarmuttaa peltiä tai särkeä kattotiiliä. Helpointa ja turvallisinta olisi, ettei katolle tarvitsisi mennä lainkaan liukastelemaan. Juuri tähän on uusilla lumenpudotusvälineillä tähdätty. Pitkävartisella kattokolalla tai lumenpudotusleikkurilla päästään tyhjentämään suhteellisen pitkiäkin lappeita maasta. Joillakin laitteilla voidaan työskennellä sekä maasta että katolta. Katolla oltaessa lumen luoja pystyy leikkurilla työskentelemään harjalta, jolloin ei tarvitse lainkaan lähestyä räystästä ja putoamisvaara pienenee tuntuvasti.

Lumet on hyvä poistaa katolta ennen kuin lumikuorma kasvaa ja koettelee katon rakenteiden sietokykyä. Erittäin runsaslumiset talvet ovat kuitenkin yllättäneet. Paksuimmat lumikerrokset miesmuistiin ja kohtalokkaat säänvaihtelut ovat kasvattaneet lumikuorman kriittisille rajoille. Uusiakin kattoja on romahtanut. Ympäristöministeriön antaman ohjeistuksen mukaan kattojen lumikuorma voi olla 140–260 kg/m&³2;. Suuremmat kuormat on syytä välittömästi poistaa. Etelä- ja länsiosissa maata pätee alhaisempi taso ja pohjoisempana korkeampi. Katolla olevan lumikuorman voi helposti mitata ja laskea omatoimisestikin sekä ryhtyä tarvittaessa toimeen.

Lue aiheesta tarkemmin TM Rakennusmaailman numerosta 2/12, joka ilmestyi 22.2.