Kausivaloiksi kutsutut valosarjat ovat helppokäyttöisiä, mutta aivan suin päin ei valovitjaa voi ulos asetella. Kun tuotteeseen liittyy sähkö, on syytä olla tarkkana.

”Valosarjan johtoon kiinnitetty arvokilpi sisältää tärkeimmät tekniset tiedot. IP-kotelointiluokka kertoo suojauksesta kosteutta ja vieraita esineitä vastaan. Arvokilpeen on painettu myös suojausluokka sähköiskua vastaan, mitoitusjännite ja -teho. Muuntajan oma arvokilpi kertoo muun muassa IP-kotelointiluokan ja ulostulojännitteen”, opastaa sähkötuotteiden markkinavalvonnasta ja turvallisuudesta vastaava johtava asiantuntija Mika Toivonen Tukesista.

Epämääräisiin halpatuotteisiin ei kannata sortua. Valosarjoissa on aina oltava CE-merkintä, riittävät tunnistetiedot eli tyyppi- tai mallimerkintä sekä valmistajan ja maahantuojan tiedot yhteystietoineen. Tuotepakkauksessa on oltava mukana käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi.

”Myyntipakkauksessa tai mukaan liitetyssä turvallisuus- ja käyttöohjeessa pitää olla valosarjan käyttöön liittyviä ohjeita. Niitä ovat esimerkiksi varalampun tyyppi tai tieto siitä, että lamput eivät ole vaihdettavia sekä millaisia ja kuinka monia lisäosia sarjaan saa liittää ja varoitukset vaurioituneiden valosarjojen käytöstä.”

Suurin osa uusista valosarjoista toimii pienoisjännitteellä eli niissä on muuntaja, joka muuntaa tavallisen verkkojännitteen turvalliseksi pienoisjännitteeksi. Pienoisjännitteenä on yleisimmin käytössä 12 ja 24 voltin tasajännitteet, jotka eivät aiheuta käyttäjälle sähköiskun vaaraa.

”Joitain suoraan verkkojännitteellä toimivia valosarjoja on kuitenkin edelleen markkinoilla. Niitä käytettäessä pitää sähköturvallisuuteen kiinnittää enemmän huomiota. Erityisesti valosarjan johtojen ja lampunpitimien kuntoa pitää tarkkailla.”

Ei mitä ja miten tahansa ulos

”Ulkona käytettävien valosarjojen on oltava vähintään sateenpitäviä (IPx3). IP-luokituksessa jälkimmäinen numero kertoo tason, jolla se on suojattu vedeltä. Mitä suurempi numero, sitä parempi suojaus. Tavallisimmin ulkokäyttöön tarkoitettujen valosarjojen kotelointiluokka on IP44”, sanoo Toivonen.

Kuiviin sisätiloihin tarkoitetuissa valosarjoissa ja niiden ohjeissa on oltava talon kuva -merkintä tai maininta ”vain sisäkäyttöön”. Keväällä varastolaatikkoon koottujen valosarjojen arvokilpien tiedot on siis luettava tarkoin.

”Aina on syytä varmistua, että muuntajakin on tarkoitettu ulkokäyttöön. Myös ajastimien pitää olla ulkokäyttöön soveltuvia eli yleensä IP44 -kotelointiluokkaa. Ajastimessa tai sen myyntipakkauksessa on kerrottu alin käyttölämpötila, esimerkiksi -40°C. Ulkokäyttöön tarkoitetussa ajastimessa tulee lisäksi olla läppäkansi.”

Kun ulkona ei ole pistorasiaa, moni oikaisee turvallisuuden tuolta puolen. Kausivalojen sähköjä vedellään sisältä parvekkeen oven tai ikkunan välistä.

”Jos valosarjan muuntaja on tarkoitettu käytettäväksi kuivissa sisätiloissa ja itse valosarja tarkoitettu ulkokäyttöön, muuntajalta tulevan pienoisjännitteisen (12 V) johdon voi varovasti johtaa ulos esimerkiksi ikkunan raosta. Silloin on huolehdittava, etteivät johdot pääse vaurioitumaan.”

Ulkopistorasian asennuttamista pihalle tai parvekkeelle kannattaa harkita erityisesti, jos jouluvalot asetetaan joka vuosi samaan paikkaan.

”Koskaan ei saa viedä jatkojohdolla verkkosähköä (230 V) sisältä ulos tai huoneesta toiseen. Eri tiloissa voi olla erilaiset suojausmenetelmät ja oven tai ikkunan välissä johto voi vahingoittua”, korostaa Toivonen.


Valosarjan johtoon kiinnitetty arvokilpi sisältää tärkeimmät tekniset tiedot. IP-kotelointiluokka kertoo suojauksesta vieraita esineitä ja kosteutta vastaan. Arvokilpeen on painettu myös suojausluokka sähköiskua vastaan, mitoitusjännite ja -teho.