Hormiton, ns. biotakka on uusi sisustustuote, jonka suosio lisääntyy jatkuvasti. Nyt on kuitenkin ilmi tullut tietoja, joiden mukaan laite ei olekaan aivan harmiton; ainakaan, jos niiden käytössä ei noudateta käyttöohjeita ehdottoman tarkasti.

Elävä tuli on myös visuaalinen elementti, joka sisustaa huonetta ja lämmittää sielua. Pientaloasujat ovat voineet nauttia siitä uuneissaan ja takoissaan. Useimmat kerrostaloasujat ovat joutuneet tyytymään lähinnä kynttilöihin. Tämän takia ”takka”, johon ei tarvita savupiippua eli hormia eikä rakennuslupia, tuntuu oivalta ratkaisulta oman tulen kaipuun tyydyttämiseen. Niinpä niitä hankitaan kerrostaloasuntojen lisäksi myös hotellien aulatilojen ja ravintoloiden sisustukseksi.

Takan statukseen kuuluu se, että siinä poltetaan kiinteää polttoainetta, meillä tavallisimmin puuta. Niinpä sisustustakka, jossa poltetaan nestemäistä tai geelimäistä polttoainetta, vastaa statukseltaan kynttilää. Rakenteeltaan se vastaa monelle tuttua, fondue-padan spriilämmitintä. On vain kooltaan suurempi ja muodoltaan tarkoituksenmukaisempi.

Varsinaisia määräyksiä sisutustakkojen rakenteesta ei vielä ole, mutta niitä koskee luonnollisesti Laki kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta (75/2004). Se edellyttää, että kulutustavaroiden turvallisesta käyttämisestä annetaan riittävät tiedot. Niinpä meillä myytävien tuotteiden asennus- ja käyttöohjeet sekä varoitustekstit on aina annettava sekä suomeksi että ruotsiksi.

Tukes (Turvatekniikan keskus) valvoo, että tuotteet täyttävät turvallisuusvaatimukset. Toistaiseksi valvonta on pistokokeenluonteista. Käytännössä elinkeinonharjoittajat vastaavat siitä, että tuotteet ovat turvallisia. Sisustustakkoja koskevia määräyksiä ja direktiivejä on kuitenkin odotettavissa, sillä asiaa valmistellaan parhaillaan EU:ssa.

Sisustustakkoja markkinoidaan lähes savuttomina ja hajuttomina. Polttoaineena käytetään bioetanolia eli denaturoitua väkiviinaa, joka myös tenuna tunnetaan. Polttoaineeksi tarjotaan myös erityistä, tarkoitukseen valmistettua bioetanolia, jota kaupataan esimerkiksi Flame-nimellä. Ero tavalliseen, esimerkiksi Sinoliin verrattuna on se, että Flame palaa jonkin verran punaisemmalla liekillä ja muistuttaa siten enemmän palavan puun liekkejä.

Koska sisustustakat eivät ole varsinaisia lämmityslaitteita, niiden tehoja ei juuri ilmoiteta. Palaessa syntyy kuitenkin lämpöä, ja se on otettava huomioon. Polttoaineen kulutuksen ja lämpösisällön mukaan ”tehot” vaihtelevat sadasta watista jopa kolmeen kilowattiin, joka vastaa parhaillaan 1–2 normaalia sähkölämmitintä. Tämä täytyy muistaa ottaa takan sijoituksessa huomioon, samoin kuin se, että tilaan saadaan poltetun hapen tilalle riittävästi korvausilmaa.

Ennen takan ostoa kannattaa lukea tarkoin läpi harkinnassa olevan laitteen käyttöohjeet ja tarkistaa, sopiiko se turvaetäisyyksineen ja tilantarpeineen ollenkaan aiottuun käyttöpaikkaansa. Sisustustakasta tulisi ymmärtää, että viattomasta helppoudestaan huolimatta se on suuri avotuli, joka on yhtä vaarallinen kuin mikä tuli tahansa, vaikka se ei savutakaan.

Lue aiheesta lisää TM Rakennusmaailman numerosta 1/11, joka ilmestyi 26.1.