Joulukuusen läheisyys voi saada joulukukat lakastumaan yllättävän nopeasti. Joulukuusi erittää huoneilmaan etyleeniä. Se saa monet kukat vanhenemaan nopeasti ja jopa pudottamaan kaikki nuppunsa.

Etyleeniä löytyy myös joistakin kasviksista ja hedelmistä, joten ne ja kukat kannattaa sijoittaa mahdollisimman kauas joulukuusesta. Runsaasti etyleeniä tuottavia kasviksia ja hedelmiä ovat muun muassa tomaatti, avokado, luumu, omena, banaani ja viikuna.

Joulukukat voivat sitä huonommin, mitä huonokuntoisempi joulukuusi on, sillä silloin kuusi erittää enemmän etyleeniä huoneilmaan.

Näin hoidat joulukuusta

Sahaa kuusen tyvestä sentin-parin pätkä pois, jotta kuusi alkaa imeä vettä.

Laita kuusen tyvi vesiämpäriin ja anna kuusen sulaa viileässä. Vaihtoehtoisesti voit suhkutella kylmällä vedellä sulamisen aikana.

Aseta sulanut kuusi jalkaan. Älä veistele tai ohenna tyveä.

Huolehdi, että kuusenjalassa on vettä koko ajan.

Sijoita kuusi mahdollisimman kauas takasta, ilmalämpöpumpusta ja patterista.

Näin hoidat joulukukkia

Suomalaiseen jouluun on kasvatettu kukkia, jotka pärjäävät mainiosti pimeässä. Joulukukat eivät tarvitse valoa jouluna, vaan ne viihtyvät ja ilahduttavat lähes missä vain. Ei luonnonvalosta toki ole niille haittaakaan, etenkään joulutähdelle. Joulukukkia ei tarvitse lannoittaa tähän vuodenaikaan.

Joulutähti on arka kylmälle ja vedolle, joten sijoita se huoneenlämpöiseen, vedottomaan paikkaan. Jos tuuletat, nosta joulutähti siksi aikaa pois mahdollisen vedon läheltä.

Joulutähti viihtyy paremmin hieman kuivana kuin liian märkänä. Hyvä nyrkkisääntö on kastella joulutähteä niukasti parin kolmen päivän välein. Kasteluntarvetta kannattaa testata välillä nostamalla ruukkua. Jos ruukku tuntuu kevyeltä, anna joulutähdelle vettä.

Hyasintti ja ritarinkukka saavat kaiken voimansa sipulista, minkä vuoksi niitä ei tarvitse juurikaan kastella. Erityisesti ritarinkukka pärjää ilman vettä. Hyasintille voi silloin tällöin antaa hieman vettä, se hieman edesauttaa kukkimista. Runsas kastelu pidentää kukkavartta. Pitkäksi venähtäneen kukkavanan voi leikata veitsellä maljakkoon.

Joulun sipulikukat viihtyvät viileässä, joten ainakin yöksi ne kannattaa nostaa viileään paikkaan, jos haluaa niiden kestävän pidempään. Tulppaanitkin viettävät yönsä mielellään viileässä ja nauttivat parin päivän välein vaihdettavasta viileästä vedestä.

Vinkit: Biolan ja Puutarhaliitto