Kodinkoneiden ja sähkölaitteiden kunto olisi hyvä tarkistaa säännöllisesti. Samalla kannattaa tehdä kylmälaitteelle puhdistus ja tarvittaessa sulatus, sillä kylmälaite voi hyvin olla laiminlyönnin takia kotisi energiasyöppö.

Suuria kodinkoneita olisi hyvä liikutella kerran vuodessa, jotta niiden takaa ja alta pääsisi imuroimaan pölyt pois. Samalla on hyvä sulattaa pakastin, sillä pakastimeen kertyvä huurre ja jää voivat lisätä laitteen energiankulutusta merkittävästi.

Samalla on hyvä käydä läpi kylmälaitteiden sisältämät ruoat ja heittää vanhentuneet ruokatuotteet pois.

Uusimmat pakastimet eivät huurru, joten ne pysyvät energiatehokkaina läpi vuoden ja ilman sulatustarvetta.

Muista tarkistaa myös tiski- ja pyykinpesukoneiden letkuliitännät säännöllisesti, sillä tiivisteet voivat haurastua ajan myötä.

Sähköjohdot nippuun

Etenkin pienet kodinkoneet, kuten leivänpaahtimet tai veden- ja kahvinkeittimet kannattaa käytön jälkeen irrottaa virtalähteestä oikosulkujen varalta. Lämpöä käytettäessä tuottavat laitteet voivat aiheuttaa vaaratilanteita kuumentuessaan silloin, kun kotiväki on poissa.

Kiinnitä huomiota samalla johtojen ja kaapeleiden sijoitteluun. Liian pitkä ja tiellä oleva johto saattaa takertua ohikulkijaan ja kaataa tai pudottaa laitteen pöydältä.  Johdot kannattaa vetää kulkemaan seinien vierustoilla tai erillisissä kaapelikouruissa, jotka niputtavat pitkätkin johdot siistiksi kimpuksi,.

Laitteiden vanhentuessa myös energiatehokkuus voi kärsiä ja etenkin ylimääräiset äänet ovat usein merkki tiensä päähän tulevasta kylmälaitteesta. Uusimmat pakastimet eivät myöskään huurru, joten ne pysyvät energiatehokkaina läpi vuoden eikä sulatukselle ole enää tarvetta.

Älä heitä vanhaa jääkaappia luontoon!

Vanhojen kodinkoneiden hävittäminen kuormittaa paitsi kuluttajaa, pahimmassa tapauksessa myös ympäristöä, mikäli niitä ei kierrätetä oikeaoppisesti.

Kodinkonemyymälät huolehtivat laitteiden asiallisesta kierrättämisestä. Esimerkiksi Euronics toimittaa vanhat laitteet kierrätykseen, jotta ne eivät päätyisi kaatopaikoille tai teiden varsille.