Syysväsymys? Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset piristävät synkkiä syysiltoja useimmiten käpertymällä television ääreen, juomalla kupposen hyvää kahvia tai teetä ja polttamalla kynttilöitä.

Gigantin syyskuussa teettämän tutkimuksen mukaan jopa 76 prosenttia suomalaisista tuntee itsensä syksyisin väsyneemmäksi kuin muina vuodenaikoina.

”Meillä selvä syksyn merkki on se, että herätysvalot ja kirkasvalolamput käyvät kaupaksi. Suomalaiset hakevat niistä helpotusta pimeydestä selviämiseen”, kertoo Gigantin markkinointijohtaja Sami Särkelä.

Syksy näkyy myös muiden sesonkituotteiden myynnissä.

Särkelän mukaan ilmojen viilentyminen näkyy voimakkaasti myös kasvavana ilmalämpöpumppujen kysyntänä. Tällä hetkellä myynti on moninkertainen viime vuoteen verrattuna, eikä kasvun päättymisen merkkejä ole näkyvissä. Lisäksi erilaiset lämpöpeitot ja kengänkuivaajat ovat sesonkituotteita syksyllä. Kahvinkeittimiä myydään paljon ympäri vuoden.

Sohvannurkka kutsuu suomalaisia

Koti houkuttelee suomalaisia syksyisin: joka kolmas huomaa viettävänsä syksyn tullen enemmän aikaa kotona. Gigantin tutkimuksesta paljastuu, että neljäsosa suomalaisista kokee olevansa syysaamuisin tavallista väsyneempi. Samalla monen kalenteri täyttyy kiireistä. 14 prosenttia kyselytutkimukseen vastanneista mainitsee syksyn tuovan tullessaan kiireisemmän arjen.

”Kiireen keskellä arvostetaan rauhallisia hetkiä kotona. Ilmojen viilentyessä sohvannurkka houkuttelee rentoutumaan – ja kun kotona vietetään enemmän aikaa, monet haluavat uusia sisustusta ja kodinelektroniikkaa siinä sivussa. Kesän jälkeen syksyisin meillä on aina piikki telkkareiden, puhelinten ja erityisesti tietokoneiden myynnissä, kun ihmiset palaavat lomiltaan kotiin. Tänä vuonna on myyty paljon äänentoistolaitteita telkkareihin, niihin halutaan nyt panostaa”, Särkelä kertoo.

Tutkimuksesta selviääkin, että lähes puolet syysväsymystä kokevista suomalaisista piristää syysiltojaan käpertymällä television ääreen katsomaan sarjoja tai elokuvia. Myös hyvän kahvin tai teen juominen on suosittu syksyn piristys: yli kolmasosa suomalaisista lääkitsee syysväsymystään kahvi- tai teekupposella.

Liikunnalla itseään piristää neljäsosa suomalaisista, reilu kymmenesosa puolestaan kohentaa syksyn painamaa mielialaansa pitämällä yhteyttä ystäviinsä. Suosittuja syysväsymyksen karkotuskeinoja ovat myös kynttilöiden polttaminen ja ulkoilu.

Ulkoilun uskotaan auttavan väsymykseen

Viidesosa suomalaisista ei tunne oloaan syksyisin sen väsyneemmäksi kuin muulloinkaan. Suomalaisista, jotka välttävät syysväsymyksen vaivat tyystin, kaksi viidestä uskoo ulkoilun auttavan pimeiden iltojen mukanaan tuomaan uupumukseen.

Reilu kolmasosa kehottaa syysväsymyksestä kärsiviä huolehtimaan riittävästä unensaannista, ja kolmasosa vannoo liikunnan piristävien vaikutusten nimeen. Kahvin tai teen piristävistä vaikutuksista nauttivat myös syksyisin pirteinä pysyvät suomalaiset – 30 prosenttia heistä uskoo kupillisen hyvää kahvia tai teetä piristävän oloa syysväsymyksen iskiessä.

6 suomalaisten suosikkikeinoa syksyn piristykseen:

  1. Television ääreen käpertyminen ja sarjojen tai elokuvien katselu
  2. Hyvän kahvin tai teen juominen
  3. Kynttilöiden polttaminen
  4. Ulkoilu
  5. Liikunnan harrastaminen
  6. Ajan viettäminen perheen kanssa

Kyselyyn vastasi 1 000 suomalaista. Lähtöotos on ikä-, alue- ja sukupuolijakaumaltaan kansallisesti edustava.