Pimenevät illat saavat taas katseen kiinnittymään valaistukseen – tai sen puutteeseen. Hyvin valaistu piha on turvallinen ja tunnelmallinen. 

Kompuroitko iltaisin pihalla lasten leluihin tai puutarhatyövälineisiin? Valaiseeko pihaasi vain auton etuvalot? Jos näin on, on pihallasi liian vähän valoa tuottavia elementtejä. Valaistus tuo pihaan sekä elävyyttä että turvallisuutta.

”Pimenevässä syksyssä kiveyksiin tai muureihin asennetut valot valaisevat parkkipaikoilla, kulkureittien varsilla, rinteissä ja portaissa. Kauniisti valaistus polut, kasvit tai yksityiskohdat antavat mahdollisuuden nauttia pihan estetiikasta myös pimeällä”, toteaa Rakennustuoteteollisuuden tuoteryhmäpäällikkö Tiina Kaskiaro.

Tee testi taskulampulla

Pihavalaistusta kaipaavat alueet on helppo saada selville yksinkertaisen taskulampputestin avulla. Ota taskulamppu illalla mukaan pimeään puutarhaan. Ne alueet, joita taskulampulla osoitat, kaipaavat lisää valoa.

Pihan tärkeimpiä valaistavia kohtia ovat kulkuväylät ja rakennusten sisäänkäynnit. Terassilla ja patiollakin on mukavampi olla iltaisin, jos niiden valaistus on kunnossa.

”Kotimaiset pihakivivalmistajat ovat kehittäneet muurirakenteisiin istuvia, helposti asennettavia muurikivi- ja valaisinyhdistelmiä. Muurivalaisimien valoteho on juuri sopiva ohjaamaan turvallista kulkua, ja samalla ne toimivat tunnelmavaloina”, Kaskiaro toteaa.

Kiveyksiin asennettavat valaisimet valmistetaan kierrätyslasista. Niiden sisällä valoa tuottaa ergiatehokas ja pitkäikäinen led-valo. Valaisimet voidaan asentaa esimerkiksi piha- ja käytävälaatoitukseen tai osaksi muuria. Mitoitukseltaan valaisimet ovat yhteensopivia esimerkiksi suorakaidekivien tai muurikivien kanssa.

Kiveyksiin upotettavat valaisimet on usein helppo asentaa itse, mutta sähköliitosten tekemisessä tarvitaan sähköasentajan apua.

Lue lisää:

Onko kausivaloissasi tämä merkintä?

Näin valaiset pihan turvalliseksi