Pienet nurmikkokaistaleet ja teräväkulmaiset istutusalueet ovat hankalasti hoidettava yhdistelmä pienellä pihalla. Mitä muuta pienellä pihalla kannattaa välttää?

1 Kiveus on pientä nurmikkoaluetta parempi

Jos piha on aivan minikokoinen, siitä saa helppohoitoisemman kattamalla sen nurmikon sijaan vaikkapa kiveyksillä.

2 Suosi yhtenäistä istutusaluetta

Yhtenäiset istutusalueet ovat aina parempi vaihtoehto kuin ripotella kasveja sinne tänne. Kun piha on pieni, istutukset kannattaa sijoittaa nurmikon tai keveyksen reunoille. Ruukkupuutarhan kasveja voi siirrellä tarpeen mukaan.

3 Muista, että pensaat ja puut leviävät

Leveäkasvuiset pensaat ja puut täyttävät pienen pihan nopeasti. Sateenvarjojalava tai rautatieomenapuu toimivat kyllä pienelläkin pihalla, mutta taimien pitää olla istutettaessa korkearunkoisia, ja kasvua on syytä ohjata leikkaamalla. Voimakkaasti leviävät ja piikikkäät pensaat, kuten ruusut, saattavat aiheuttaa hankaluuksia pikkupihalla.

4 Tarkista rakennusmääräykset

Pienellä tontilla naapurit ovat lähellä. Aitojen, huvimajojen, kasvihuoneiden ja muiden rakenteiden rakennusmääräykset kannattaa tarkistaa jo suunnitteluvaiheessa. Lähelle rajaa sijoiteltaville rakenteille tarvitaan myös rajanaapurin suostumus.

Muista myös nämä pienellä pihalla

  • Pienellä pihalla eri lajien yhdistelmät varmistavat, että pihalla riittää aina jotain seurattavaa. Vaikka tila on pieni, kannattaa varoa istuttamasta taimia liian tiheään.
  • Polkujen ja käytävien tulee olla pikkupihalla niin leveät, että niitä pitkin mahtuu kävelemään myös kantamusten kanssa. Jos kapea kulkureitti on kasvien tiheikössä, se kasvaa rehevänä kesänä umpeen.