Radon on tupakoinnin jälkeen merkittävin keuhkosyövän aiheuttaja. Sen vähentämiseen voi kysyä neuvoja Säteilyturvakeskus STUKin järjestämässä webinaarissa.

Radon on maaperässä olevaa radioaktiivista kaasua. Sitä kulkeutuu sisälle taloon perustuksissa olevien rakojen kautta, tyypillisimmin lattialaatan ja seinien tiivistämättömistä väleistä. Sosiaali- ja terveysministeriön suosittama kodin ja toimistojen sisäilman korkein sallittu radonpitoisuus on 400 becquereliä kuutiometrissä (Bq/m3). Uudisrakennusten sisäilman suurin sallittu radonpitoisuus on 200 Bq/m3.

Suomessa on Säteilyturvakeskuksen mukaan korkea radonriski yli 60 kunnassa, muun muassa Etelä-Karjalassa, Hämeessä, Pirkanmaalla ja Lapissa, mutta arvot vaihtelevat jopa saman postinumeron alueella. Meillä suuret lämpötilanvaihtelut vaikuttavat maaperän radonpitoisuuteen.

Radon aiheuttaa kysymyksiä

Sisäilman radonin määrä selviää mittaamalla ja jos radonia on liikaa, kannattaa käydä toimeen radonpitoisuuden pienentämiseksi. Pitkäaikainen altistuminen radonille lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään.

Viime talvena Säteilyturvakeskuksen (STUK) mittauksissa löytyi 660 asuntoa, joissa olisi syytä vähentää sisäilman radonia.

”Saattaa kuulostaa pelottavalta, mutta ei huolta. Jos radonpitoisuus on osoittautunut mittauksessa liian korkeaksi, on sen pienentämiseen olemassa helppoja ja toimivia tapoja”, rauhoittaa ylitarkastaja Olli Holmgren STUKista.

Holmgrenin mukaan tehokkaimmat korjausmenetelmät ovat radonimuri ja radonkaivo. Niillä on yleensä saatu radonpitoisuutta pienennettyä 70–90 prosenttia.

”Joissain tapauksissa riittävä parannus saadaan aikaan ihan vain ilmanvaihtoa parantamalla.”

Kysy asiantuntijalta webinaarissa

Säteilyturvakeskus STUK järjestää keskiviikkona 13.10.2021 webinaarin, jossa kuka tahansa voi kysyä neuvoja koholla olevien radonpitoisuuksien vähentämiseen. Keskiviikkona 13.10. kello 18.00 alkawassa weibinaarissa Olli Holmgren neuvoo, millä keinoin radonpitoisuutta voidaan vähentää. Tilaisuus alkaa viidentoista minuutin esityksellä radonkorjauksista. Suurin osa ajasta on varattu keskustelulle ja osallistujien kysymyksiin vastaamiselle.

Tilaisuuteen voivat osallistua kaikki, radonkorjauksista kiinnostuneet.

Ilmoittaudu mukaan viimeistään tiistaina 12.10. osoitteessa https://www.lyyti.in/Skypeluento_radonkorjauksista_1074

Ilmoittautuneille lähetetään sähköpostitse linkki Skype-kokoukseen. Mukaan mahtuu 250 asiasta kiinnostunutta.

Lue lisää:

TM Pikakoe: Radonmittauksen aika on nyt