Mökki vuokrataan usein yksityiseltä omistajalta. Mökin omistaja voi varmistaa paikan paloturvallisuuden Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön keväällä julkaistun tarkistuslistan avulla.

”Palovaroittimen tarkistaminen kesän alussa ei riitä vuokralaisten ja mökin turvassa pitämiseen, vaikka on hyvä alku. Etäisyydet ovat monilla mökkipaikkakunnilla pitkiä ja avun saapuminen voi kestää. Siksi kannattaa satsata alkusammutusvälineisiin eli hankkia käsisammuttimia ja sammutuspeitteitä, ja kertoa vuokralaisille, missä niitä säilytetään”, SPEKin vanhempi asiantuntija Ilpo Leino vinkkaa.

Viime vuosien mökkipalojen syiksi on epäilty muun muassa jääkaappia, salamaa, liedelle unohtunutta muoviastiaa, kamiinan lämmitystä, led-kynttilää, lämpöpuhallinta, hormia ja moottorisahan huoltamista.

Turvakortit kertovat paljon

Ensimmäistä kertaa mökillä oleville vuokralaisille paikan osoite ei tule kuin apteekin hyllystä, varsinkaan hätätilanteessa. Tämän on oivaltanut myös uutta kesämökkiä joulukuusta asti vuokrannut Anna Saura.

”Meillä on hyvin näkyvillä turvakortit, joista löytyy perustiedot mm. osoite, koordinaatit, palovaroittimien ja käsisammuttimien sijainti sekä hätäpoistumistiet. Kattava vieraan opas lähetetään etukäteen sähköisesti vieraille ja se on printattuna mökillä. Siinä kerrotaan myös asianmukaisesta tulen käsittelystä.”

”Vuokralaiset olettavat, että asiat vain toimivat. Ja vuokralaisilla on oikeuskin olettaa, että paloturvallisuusasiat on huomioitu. Vastuu on mökin omistajalla. Kun itse menee uuteen mökkiin, on niin paljon uutta tutustuttavaa, ettei paloturvallisuusasiat tule mieleen ellei ole erityistä syytä”, Saura pohtii.

Lue lisää:

Mieti juhannuksen paloturvallisuus etukäteen

 

Vikit vuokramökin omistajalle

• Hanki palovaroitin joka nukkumatilaan ja poistumisreiteille, esimerkiksi eteiseen.
• Jos olet vaihtamassa palovaroittimia, valitse yhteenliitettävät mallit. Kun yksi havaitsee palon, kaikki hälyttävät.
• Älä säilytä lieden päällä, lähellä tai yläpuolella tavaraa. Liesivahti auttaa estämään liesipaloja.
• Hanki vähintään yksi sammutuspeite ja käsisammutin sekä ensiapulaukku.
• Kaikista nukkumatiloista tulee päästä varareittiä pitkin pois esimerkiksi oven tai ikkunan kautta.
• Varmista, että ovet ja varatienä käytettävät ikkunat avautuvat sisäpuolelta nopeasti ilman avaimia tai muuta kikkailua. Yläkerrassa olevan ikkunan takana on hyvä olla varatietikkaat.
• Anna majoittujille ohjeet saunan ja takan käytöstä sekä kaasulaitteista.
• Laita tärkeimmät turvallisuustiedot näkyville ulko-oven lähelle: osoite, paikkakoordinaatit, alkusammutusvälineiden ja poistumisreittien sijainnit, mökin omistajan yhteystiedot, hätänumero
• Kerro jo vuokrailmoituksessa, miten majoittujien turvallisuus on otettu huomioon.

Vinkit antoi SPEK