Rakentamisen ja sisustamisen uudet ideat ovat olleet tämän kesän nähtävillä Asuntomessuilla Naantalissa. Ideoita voi hyödyntää myös omassa kodissa. Osa niistä onnistuu ilman suurempaa remonttia.

Naantalin messukodit sulkevat ovensa ensi sunnuntaina. Siihen asti on vielä aikaa käydä tutustumassa rakentamisen ja sisustamisen ideoihin Asuntomessujen 35 näyttelykohteessa.

Poimimme messukodeista ideat, joista on hyötyä myös remontoijalle tai omatoimirakentajalle.

Liukuovi säästää tilaa

Monessa messukodissa tilankäyttöä oli tehostettu liukuovella. Liukuovi mahtuu myös sellaiseen tilaan, jossa ovi ei mahdu avautumaan. Liukuoven voi asentaa jo rakentamisvaiheessa sisään talon rakenteisiin, mutta sen voi asentaa jälkikäteen myös pinta-asennuksena. Hyvä idea on käyttää liukuovea esimerkiksi sellaisessa ovessa, jota käytetään usein. Liukuoven voi asentaa myös kokonaan lasisena, jolloin luonnonvalo pääsee esteettä sen kautta sisemmällä taloon.

asuntomessut

Kohteessa 21 Lounatuulen Tiira kokolasinen liukuovi erottaa työhuoneen käytävästä.

asuntomessut

Chalet Pihlan, kohde 25, työhuoneen lasinen liukuovi.

asuntomessut

Piilota tv, kun sitä ei katsota

TV:n ei tarvitse olla näkyvissä silloin, kun oleskelutilassa tehdään muuta. TV:n voi piilottaa kirjahyllyn sisustuksellisen liukuoven taakse, kuten kohteessa 10 K-Rauta Villa Aalto. Kohteessa 20 Neljäs Tiira TV nousee esiin keittiön saarekkeesta.

asuntomessut

asuntomessut

Teetä kalusteet puusepällä tai tee ne itse

Puusepällä voit teettää kotiisi kalusteet juuri oikeilla mitoilla ja juuri sellaisena kuin haluat. Kohteen 3 Honka Haiku keittiökalusteet on tehnyt puuseppä Ville Aakula.

Sisustusarkkitehti ja muotoilija Tapio Anttila on suunnitellut K-Raudalle huonekalumalliston, jonka piirrokset ja työohjeet voi ladata K-Raudan verkkosivuilta. Itse tehtävä ruokapöytä kohteessa 10 K-Rauta Villa Aalto kuuluu tähän mallistoon.

Koti-spa täydentyy kevyttakalla

Miksi lähteä pidemmälle, kun omassa kylpyhuoneessa voi nauttia -spa-tunnelmasta? Kohteessa 3 Honka Haiku on varmasti messujen kuvatuin kylpyhuone, jonka ehdoton katseenvangitsija on ison ikkunan takana avautuva luonto. Kun kylpykokemuksen vielä täydentää kevyttakkaan sytytetyllä takkatulella, on tunnelma kohdillaan.

asuntomessut

Mieti kiinteät ratkaisut jo talon rakentamisen suunnittelussa

Pienet talon rakenteisiin tehdyt ratkaisut tekevät arjesta paremman. Kiinnitä niihin huomiota jo rakentamisen suunnitteluvaiheessa. Esimerkiksi kohteen 28 Aurinkolinna rakenteisiin on tehty syvennykset keittiökaapeille. Kaapistojen yläpuolelle jo jätetty tilaa kapealle ikkunalle, joka tuo luonnonvaloa isoon keittiö- ja olohuonetilaan.

asuntomessut

Vaatehuone on monessa asuntomessukodissa kätevästi makuuhuoneen seinämän takana. Silloin se on piilossa katseilta, mutta helposti saavutettavissa, kuten kohteessa 9, Auroran Ruusu. Seinämässä on myös kaunis ja kätevä rakenteellinen ratkaisu, hyllytila sängyn yläpuolella.

asuntomessut

Mieti mitä kotiisi tarvitset

Kun omaa kotia rakentaa tai remontoi, on hyvä pistää vaakakuppiin kaikki asumisen neliöt ja miten ne käyttää. Huonejaot on hyvä suunnitella muuntojoustaviksi. Lastenhuoneet ovat kätevät silloin, kun lapset ovat pieniä, mutta niiden on hyvä olla muunnettavissa vaikka siirrettävien seinien avulla eri tiloiksi, kun lapset kasvavat.

Ruokakomero on tehnyt paluun keittiöihin. Kun kuivatarvikkeet, pienet kodinkoneet ja astiat ovat omassa erillisessä komerossaan, pysyy keittiö siistimpänä ja hyllytilaa tarvitaan vähemmän. Ruokakomero löytyy esimerkiksi kohteesta 4 Kannustalon Auma, jossa se on keittiön yhteydessä, kätevästi liukuoven takana.

asuntomessut

Lue lisää:

Asuntomessut Naantalissa -messukotien rakentamisen tiedot löydät messujen virallisesta taloluettelosta, joka löytyy digilehdestä.