Opettele oikea tapa polttaa puita takassa ja saunassa. Se vähentää terveydelle haitallisten pienhiukkasten syntymistä.

Saunominen on sekä mukavaa että tutkitusti terveyttä edistävää. Puunpoltosta syntyy kuitenkin aina terveydelle haitallisia pienhiukkasia. Nämä hiukkaset kulkeutuvat syvälle keuhkoihin ja verenkiertoon asti, ja voivat aiheuttaa näin jopa keuhkoputkentulehdusta tai astma- ja sydänkohtauksia.

”Kun opettelee sytyttämään puukiukaansa oikeaoppisesti, päästöt vähenevät merkittävästi”, kertoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Outi Väkevä.

Tärkeintä on polttaa tulipesässä vain kuivaa puuta eikä lainkaan roskia. Märkien puiden ja roskien poltosta ilmaan syntyy runsaasti terveydelle haitallisia hiukkasia, häkää ja PAH-yhdisteitä.

Katso savun väriä

Huonossa puunpoltossa hiukkaspäästöt ovat moninkertaisia hyvään polttoon verrattuna, ja siinä on myös haitallisia ilmastovaikutuksia. Huonossa puun palamisessa syntyy mustaa hiiltä eli nokea, joka kulkeutuu Suomesta arktisille alueille ja aikaistaa jään sulamista.

Palamisen puhtauden voi nähdä savun väristä.

”Puun palamisen puhtaudesta saat tietoa tarkkailemalla savun väriä. Mitä tummempi savu, sen korkeammat päästöt. Tavoitteena on saada savu värittömäksi”, Väkevä neuvoo.

Suomessa noin puolet syntyvistä hiukkasista ovat peräisin kotitalouksien puunpoltosta. Näistä päästöistä kiukaiden osuus on merkittävä.

Opettele vähäpäästöinen sytyttäminen

  1. Ota vanhat tuhkat pois tulipesästä.
  2.  Käytä ensin pieniä ja kuivia puita, jotka syttyvät nopeasti. Hyviä sytykkeitä ovat puutikut, pieni määrä tuohta sekä puupohjaiset sytytyspalat.
  3. Polta vain kuivaa puuta. Älä koskaan polta roskia kuten kertakäyttöastioita, maitotölkkejä tai makkarapakkauksia.
  4. Polta puut useammassa erässä. Älä lado pesää täyteen, ja lisää puita vasta liekkien hiipuessa.
  5. Hyvä palaminen tarvitsee riittävästi ilmaa. Säädä ilmaa kiukaan käyttöohjeiden mukaisesti.

Lisää vinkkejä puunpolttoon löydät poltapuhtaasti.fi-sivustolta.

Lue lisää:

Sytytä takka oikein: Näin puut ladotaan tulipesään

Säilytä polttopuut oikein: Näin rakennat puuvajan