Kuparin värinen vesiputkisto

Ikääntyneen kerrostalon käyttövesiputket uusittiin pinta-asennuksina ja viemärit kunnostetaan pinnoittamalla. Saavutetaanko nyt asukasystävällisyydessä ja kustannustehokkuudessa paras mahdollinen lopputulos?

Vuonna 1962 perustettu kerrostaloyhtiö aloitti putkiremonttihankkeensa kuntokartoituksella viisi vuotta sitten. Kartoituksen perusteella putkiremontti suositeltiin tehtäväksi seuraavan viiden vuoden sisällä. Nyt talossa on käyttövesi- ja viemäriputket uusittu.

Ikääntyvän vesi- ja viemäriverkoston tyyppiongelmia ovat viemärien tukkeutumiset ja vuodot, jotka aiheuttavat sekä vesivahinkoja että hajuhaittoja. Sen sijaan paineistettujen vesijohtojen rikkoutuessa seurauksena on mittava ja kallis vesivahinko.

Asia tiedostettiin taloyhtiössä ja suunnitelmissa nostettiin esille uusien käyttövesiputkilinjastojen kuljettaminen huoneistoihin porraskäytävien kautta. Vanhat putkilinjat saisivat jäädä sisälle rakenteisiin.

Myös viemäripuolella tuotiin esiin rakenteita rikkomaton etenemisvaihtoehto.

Jotta kylpyhuoneremonteissa muistettaisiin hyvän rakentamistavan pelisäännöt, on taloyhtiö lupautunut ”sponsoroimaan” kaikille kylpyhuoneremonttia suunnitteleville osakkaille vedeneristämismateriaalit. Tämä on tervetullut poikkeus määräysten ja sääntöjen maailmassa, nyt kepin sijaan tarjolla onkin porkkanaa.

Remonttiprojektiin haluttiin liittää myös sähkötöitä. Samalla kaapeloitaisiin tietoliikenneverkko ja asennettaisiin uusi antenniverkko – hankkeen johtoajatukseksi muodostui koko paketin koteloiminen.

Remonttiprojekti jaettiin kuuteen erilliseen urakkaan:

– Käyttövesiputkiston uusiminen lämmönjakokeskuksesta huoneistojen hanakulmille saakka. Lisäksi patteriventtiilien vaihto termostaattisiin venttiileihin.

– Kaikkien talon rakenteissa kulkevien pysty- ja vaakaviemäreiden pinnoittaminen (pois lukien kellarin lattian alla kulkeva pääviemäri, joka on uusittu jo aiemmin).

– Rappukäytävien pintaremontti (seinien, kattojen ja ovien maalaus sekä lattiapinnoitteen uusiminen).

– Taloyhtiön saunatilojen uusiminen.

– Ilmanvaihtokanavien nuohous ja ilmavirtojen säätö.

– Sähkötyöt. Uudet talokeskukset, sähkövedot huoneistoille ja huoneistojen huoneistokeskukset. Puhelinsisäverkko (laajakaista) ja uusi antenniverkko.

Urakkatarjouskilpailun saldoa tutkittaessa mietittiin erityisesti käyttövesiputkiston ja sähkökaapeleiden asennusta. Linjastojen kotelointi olisi mahdollista tehdä kipsilevystä, mutta se aiheuttaisi työvaiheita kuivumisineen, mikä taas ei olisi linjassa projektin päämäärän eli mahdollisimman pölyttömän ja rakennustöitä välttävän etenemistavan kannalta.

Koska markkinoilla oli saatavilla valmis putkien koteloelementtijärjestelmä, jossa samassa peltikotelossa ovat lämpö-, ääni- ja paloeristeet, oli päätöksen tekeminen loppujen lopuksi helppoa.

Lue aiheesta tarkemmin TM Rakennusmaailman numerosta 1/2010, joka ilmestyi 27.1.