Sähköidea on tuotteistanut valmiit pientalon kaapelisarjat nimellä HelBox

Hämeenlinnalainen Sähköidea on tuotteistanut valmiit pientalon kaapelisarjat nimellä HelBox. Ne koostuvat tyypillisesti huonekohtaisista, tehtaalla kootuista ja kytketyistä kaapelisarjoista. Kaapelien pituus ja tyyppi valitaan sähkösuunnitelman pohjalta, jolloin lopputulos sopii sellaisenaan eri huoneisiin.

Huonekohtainen kaapelisarja käsittää yhden tai useamman kattorasian sekä siitä haaroittuvat kaapelit. Kaapeleiden päissä käytetään mahdollisimman paljon pikaliittimiä, jotka napsautetaan kiinni suoraan ilman työkaluja. Ne liittävät virtaa sähkökeskuksesta tuovat syöttöjohtimet sekä keskukseen että toisiinsa syöttöketjuksi.

Pikaliittimet nostavat kaapelointiin tarvittavien komponenttien määrää ja kustannuksia, ne maksavat tyypillisesti kymmenkunta euroa. Tämä näennäinen kalleus saadaan monin verroin takaisin, kun suuri osa johdotustyöstä voidaan tehdä tehdasmaisesti sisätiloissa. Silloin asentaja istuu työpöydän ääressä kaikki tarvikkeet ja työkalut käden ulottuvilla.

”Tämä johtojen mittaaminen, katkonta ja kytkeminen tehdään hyvässä valossa ja ihanteellisissa työasennoissa. Työmaallahan tämä pitää tehdä kädet katonrajassa ja talossa, jossa lämpöä ja valoa on yleensä huonosti. Asennus tehdasoloissa on paljon miellyttävämpää ja valmista syntyy paljon nopeammin”, kertoo idean isä, sähköteknikko Rauno Kohtala Sähköideasta.

Varsinainen hyöty valmissarjoista saadaan sitten itse rakennuskohteessa, jossa koko sähköasennus sujuu osapuilleen samassa ajassa, jossa perinteisellä kytkentämenetelmällä ehdittiin vasta vetää kaapelit ja kuoria ne.

Huomattava etu koituu myös siitä, etteivät työvaiheet välttämättä estä toisiaan. Kun rakentaja voi sijoitella valmiit kaapelit seinä- ja kattorakenteisiin ihan itse, hänen ei tarvitse odotella sähköasentajaa.

Kohtalan mukaan myös asentajat ja sähköurakoitsijat hyötyvät uudesta asennusmenetelmästä. Jo nyt on havaittu, että sairauspoissaolot ovat vähentyneet, kun osa asennustyöstä siirtyy lämpimiin, vedottomiin ja valoisiin sisätiloihin. Samaan suuntaan vaikuttavat myös parantuneet työasennot ja helposti käsillä olevat työkalut.

Myös hävikki pienenee, kun kaapelit leikataan määrämittaan; lisäksi tehdasoloissa pienetkin pätkät voidaan käyttää hyödyksi viimeistään keskuksia koottaessa. Hävikki koskee myös työkaluja, niitä ei jää työpisteisiin tai epärehellisten työmaalla liikkujien matkaan.