Puunpolttajan muistilistalla on tärkeitä puunpolttoon liittyviä neuvoja. Niitä noudattamalla poltat puita takassa tai uunissa turvallisesti ja puhtaasti.

1 Ota sisälle vain parin päivän polttopuut

Säilytä polttopuut katetussa, ilmavassa varastossa. Tuo tarvittava määrä puita kuivumaan pari päivää ennen niiden polttamista.

2 Vain kuiva puu palaa puhtaasti

Polta vain kuivaa, puhdasta ja mieluimmin ylivuotista puuta. Älä polta paperia, pahvia, tölkkejä tai pakkausjätettä – kierrätä ne.

3 Kysy apua ammattilaiselta

Tulisijan oikeasta käytöstä voit kysyä tulisijan valmistajalta tai nuohoojalta. Kun hankit uuden tulisijan, kiinnitä huomiota sen hyötysuhteeseen ja päästöarvoihin. Käytä ammattiasentajaa.

4 Huolehdi turvallisuudesta

Tarkista ennen sytytystä, että savupellit ovat auki ja tuhkat on poistettu tulisijasta. Huolehdi myös tulisijan säännöllisestä nuohouksesta.

5 Lado puut oikein

Lado puut mieluimmin vaakatasoon siten, että palamisilma pääsee kiertämään. Aseta isot puut alle, pienet päälle ja ylimmäksi sytykkeet. Jätä vapaaksi vähintään kolmasosa tulipesän korkeudesta.

6 Sytytä oikein

Sytytä puut päältä. Varmista tämä tulisijan valmistajalta, sillä kaikkiin takkoihin tämä yleisohje ei päde.

7 Huolehdi korvausilmasta

Varmista, että huoneeseen tulee riittävästi korvausilmaa. Liekin pitäisi olla kirkas ja huminan tasainen. Voit avata ikkunan tai käyttää ilmanvaihtojärjestelmän takkakytkintä tai pienentää liesituulettimen poistoilmanvaihtoa.

8 Savutta paras

Tarkista savupiipun savu. Sen pitäisi muuttua vaaleaksi, heikosti näkyväksi.

9 Varmista palaminen

Vältä häkävaara sulkemalla savupellit vasta, kun hiillos on varmasti palanut loppuun.

Lähde: Hengitysliiton Polta puuta puhtaasti -opas

Lue lisää: 

Säilytä polttopuu oikein: Näin rakennat puuvajan

Nuohooja neuvoo puunpolton salat