Osaatko taidot, jotka tarvitaan taloyhtiössä asumiseen? Myös taloyhtiössä pitää osata huolehtia tietyistä asioista, muistuttaa Isännöintiliitto.

Jos asumisen taidot eivät ole hallinnassa, voi niiden puute johtaa pahimmillaan kalliiseen vahinkoon. Riskialttiimmat kompastuskivet liittyvät keittiöön ja kylpyhuoneeseen, joissa vakavimmillaan syntyy vesivahinko.

Potentiaalisia vesivahingon aiheuttajia taloyhtiössä ovat tukkoon mennyt lattiakaivo, pesukoneet, jääkaappi ja liian täyteen ahdettu allaskaappi.

Osaatko puhdistaa lattiakaivon?

”Lattiakaivo pitää puhdistaa hiuksista ja muusta liasta tarpeeksi usein. Jos se tukkeutuu, vesi voi suihkun aikana ehtiä kylpyhuoneen ulkopuolelle ja aiheuttaa vahinkoa” muistuttaa Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Jos allaskaapin työntää täyteen tavaraa, voivat perällä olevat putket mennä pois paikoiltaan. Jos vesi tihkuu piilossa pikkuhiljaa, voi vahinko paljastua vasta liian myöhään. Allaskaappiinkin olisi hyvä kurkistaa aika ajoin.

Pesukoneissa pitää aina huomioida tulppaus. Etenkin keittiön astianpesukone voi vuotaessaan aiheuttaa vahinkoa. Muuttotilanteessa on hyvä olla tarkkana, että pesukoneen johto tulpataan asianmukaisesti, jotta vesi ei pääse vuotamaan tyhjässä asunnossa.

”Muuttaessa myös jääkaappi pitää sulattaa huolella ja ajan kanssa, eikä niin, että vedetään viimeisenä johdot seinästä ja jätetään se yksinään sulamaan”, Koro-Kanerva sanoo.

”Kaikki eivät ymmärrä, että huolimattomuudella aiheutettu vahinko voi pahimmillaan jäädä kokonaan omasta kukkarosta maksettavaksi, ja joskus voi joutua korvaamaan naapurillekin aiheutunutta haittaa. Jos esimerkiksi vesivahinko on levinnyt omasta kodista muihinkin asuntoihin, voidaan puhua kymmenistä tuhansista euroista. Se on iso summa maksettavaksi ilman vakuutusta”, Koro-Kanerva sanoo.

Lue lisää:

Näin huolehdit kodinkoneista

Toimiiko palovaroitin? Yleisin vika löytyy kunnossapidosta

Tuntuuko lattianrajassa vetoa? Syy voi löytyä tukituista venttiileistä

Nämä sähkölaitteissa olevat viat kertovat vaarasta