Kesän 2021 Asuntomessut järjestetään Lohjalla. Messuille rakentuu monipuolinen tarjonta pientaloja, vuokra- ja asumisoikeusasuntoja sekä palveluasumisen kokonaisuus. Messuilla pilotoidaan myös osuuskunta-asumisen mallia.

Lohjan Hiidensalmeen rakentuu Asuntomessut, joilla nähdään yhteensä noin 30 messukotia. Alueelta löytyy reilut 15 pientaloa, kolme kerrostaloa, Suomen Asuntomessujen rakentama asunto-osuuskunta ja entinen sahanjohtajan talo Kokkokallio.

Asunto-osuuskunta Hiidenkoti on kolmesta paritalosta koostuva osuuskunta, jossa osuuskuntaan liittyminen ei edellytä isoa omaa pääomaa tai asuntolainaa. Osuuskunta kuitenkin mahdollistaa sen, että asukkaat voivat itse päättää, mitä asioita hoidetaan omin voimin ja mihin rahaa käytetään.

Yhteisöllinen ja samaan aikaan yksilöllinen asuminen näkyy myös Hiidensalmeen rakentuvassa kumppanuuskortteli Kohtaamisissa. Kortteli koostuu TA:n asumisoikeuskerrostalosta, Lohjan Vuokra-asuntojen vuokrakerrostalosta ja Hoivatilojen hoivakiinteistöstä. Korttelin keskiöön tulee yhteinen piha ja koko korttelin asukkaille yhteisiä asumisen viihtyvyyttä lisääviä tiloja ja toimintoja.

Pientaloja järven rannalla

Hiidensalmeen rakentuvista pientaloista monet rakennetaan vastaamaan tulevaisuuden energiatehokkuusvaatimuksia.  Kiertotalouden mallitalo Pyörre on teräsrakenteinen, malliltaan pyöreä talo, jonka materiaalien valinnassa näkyy kestävyys. A-energialuokan talo Sensussa käytetään rakennuselementtinään pientaloissa harvinaisia betonielementtejä. Talon lämmöneristykseen ja energiatehokkuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Modissa talo koostuu vuokrattavista moduuleista, joita voi tilanteen mukaan vaihdella, ja Joutselassa myös ikääntyminen on huomioitu talon ratkaisuissa.

”Erityistä huomiota Asuntomessuilla on kiinnitetty siihen, kuinka ympäristöystävällisyys on huomioitu rakentamisen ajan ratkaisuissa ja asumisen mukavuuksissa, kuten piharatkaisuissa. Lohjan kaupunki on mukana kansainvälisessä Canemure-hankkeessa, joka on kirittänyt ilmastonäkökulman huomioimista rakentamisessa entisestään”, kertoo Suomen Asuntomessujen operatiivinen johtaja Heikki Vuorenpää.

Asuntomessut Lohjalla järjestetään 9.7.-8.8.2021. TM Rakennusmaailma tuottaa kaikkien messukohteiden rakentamisen ratkaisut esittelevän Asuntomessujen virallisen taloluettelon numerossa 6/21.

Lue lisää:

Asuntomessuilla etsitään kohtuuhintaisen asumisen keinoja