Oulu ja Lieto on valittu vuoden pientalomyönteisimmiksi kunniksi. Molemmissa pientaloja rakennetaan runsaasti ja monipuolisesti eri puolille kuntaa ja rakennuslupakäytännöt toimivat hyvin.

Vuoden pientalomyönteisimmän kunnan tunnustus myönnettiin sekä isolle, yli 50 000 asukkaan kaupungille, että alle 50 000 asukkaan kunnalle. Valinnan teki Omakotiliitto yhdessä sidosryhmiensä Hirsitaloteollisuuden ja Pientaloteollisuuden kanssa.

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Janne Tähtikunnaan mukaan sekä Oulussa että Liedossa asumiskustannukset on onnistuttu pitämään alhaisina. Omakotiliitto on vertaillut kuntamaksuja viiden vuoden ajan.

Kiitosta saivat myös molempien toimivat rakennuslupakäytännöt että uusien tonttien infran tekeminen mahdollisimman valmiiksi ennen tonttien luovutusta.

Hyvä rakennusneuvonta kantaa pitkälle

Yli 207 000 asukkaan Oulussa on suhteessa paljon pientaloja. Kaupunki helpottaa rakentamista tarjoamalla ennakoivaa ohjausta ja neuvontaa.

”Vuoden 2025 Asuntomessuilla on tarkoitus kehittää pientaloasumista myös keskustan alueella, kertoo kaupunginjohtaja Päivi Laajala.
”Oulu on edelläkävijä rakentamisen ympäristönäkökulmien ja energiatehokkuuden huomioimisessa”, Laajala sanoo.

Oulussa pientaloille myönnettiin lupia viime vuonna jopa 17 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Myös vuokratontteja on saatavilla, sillä pientalojen halutaan olevan kaikkien saatavilla.

”Vuosittain kaupunki luo edellytykset noin 350 uuden omakotitalon rakentamiseen, joista reilu kolmannes valmistuu kaupungin luovuttamille tonteille, loput kaavoitettuina yksityisille tonteille”, Laajala kertoo.

20 000 asukkaan Liedossa pientaloja rakennetaan niin ikään eri puolille kuntaa niin ydintaajamaan kuin luontomaisemaankin.

”Yksi vahvuutemme on osaava, joustava ja asiakasystävällinen rakennusvalvonta. Lupaprosessi on hiottu sellaiseksi, että rakennusluvan voi saada minimiajassa”, kiittelee Liedon kunnanjohtaja Esko Poikela.

Vuoden pientalomyönteisimmän kunnan palkinto jaettiin nyt viidettä kertaa. Selvityksessä kartoitettiin asukkaiden, rakentajien ja talontoimittajien mielipidettä siitä, mikä kunta on erityisen pientaloystävällinen paikka elää ja rakentaa uutta.