EU:n ohjeistus on poistanut pesukoneiden eco-ohjelmasta lämpötilamerkin, vaikka eco 40–60 -merkintä siihen vahvasti viittaa.

Energialuokat (A-G) ovat olleet jo pitkään EU-direktiiviin kuuluva pakollinen merkintä kodinkoneissa. Energialuokan merkintä on vaadittu jo vuodesta 1995 alkaen tiettyihin kodin sähkölaitteisiin opastamaan ostajaa energiaa ja luontoa säästävän laitteen valinnassa. Merkki on alun perin suunniteltu tarjoamaan tarkkaa, tunnistettavaa ja vertailukelpoista tietoa kotitalouslaitteiden energiankulutuksesta sekä vauhdittamaan laitteiden teknistä kehitystä. Jo tuolloin A-kirjain kuvasti energiatehokasta laitetta. Kun aakkosissa mentiin eteenpäin, laitteen sähkön- ja vedenkulutus lisääntyi ja luokitus huononi.

Pesukoneet, sekä astian- että pyykinpesukoneet, ovat lähes alusta alkaen kuuluneet energiamerkin piiriin. Kuivaavat pyykinpesukoneet liittyivät seuraan myöhemmin. Aluksi pesukoneiden energiatehokkuus määritettiin 60 °C puuvillaohjelmalla ja käytetty energiankulutus ilmoitettiin selkeästi pesukertaa kohti täydellä kuormalla.

Ensimmäisessä energiamerkissä piti olla myös kirjain pesutuloksesta, mutta näkyvimmässä osassa oli jo silloin sähkönkulutus. Heikommalla C-luokan kulutuksella toimiva laite ei edes parhaalla A-luokan pesutuloksella loistanut energiamerkissä.

Energiamerkin käyttö laajeni

Seuraava suurempi askel muutosten valmisteluihin otettiin viisitoista vuotta myöhemmin vuonna 2010, kun sähkönkulutuksen kasvukäyrä oli edelleen vahvasti nousujohteinen. Energiamerkin kylkeensä sai yhä useampi kodinlaite, jotta energiankulutusta olisi saatu parempaan hallintaan.

Vuoden 2013 jälkeen valmistetuissa pyykinpesukoneissa piti olla jo 20 °C pesuohjelma kevyesti likaantuneelle pyykille. Laitteen sähkön- ja vedenkulutus määritettiin edelleen 60 °C puuvillaohjelman mukaan, mutta vakioituna vuosikulutuksena rummun täyttöasteet huomioituna. Pesutulosta ei enää erikseen ilmoitettu. Lähtökohtaisesti pyykin tuli olla puhdasta A-luokkaa. Energiansäästötalkoot purivat ainakin merkinnöissä vikkelään. Pesukoneet saivat kylkeensä A-energialuokituksen ja useat plussat vielä perään.

EU:n ohjeistus poisti lämpötilamerkin

Maaliskuussa 2021 pesukoneet, myös kuivaavat pyykinpesukoneet, saivat jälleen uuden ja tällä hetkellä voimassa olevan energiamerkin. Luokituksessa palattiin takaisin A–G luokituksen ja energiasäästövaatimuksia tiukennettiin. Vanha A+++ -luokan pesukone vastasi uudistuneessa merkinnässä C-energialuokkaa.

Kuivaavissa pesukoneissa tuli olla myös koko pesu- ja kuivaussykliä kuvaava kirjain. Samanaikaisesti ohjeistettiin parantamaan laitteiden käyttöikää tehostamalla korjattavuutta. Laitteiden varaosia tulee olla saatavilla useita vuosia laitteen myyntiin tulon jälkeen. Uutena ominaisuutena energiamerkin ylälaitaan lisättiin QR-koodi, joka johdattaa kuluttajaa tarkistamaan laitteen energiamerkinnän tarkempia arvoja.

Pitkään ei tarvinnut odottaa uuden merkinnän mukaisten A-luokan pesukoneiden tuloa markkinoille, sillä EU ohjeisti pesuohjelmavaatimuksen koskemaan eco 40–60 -ohjelmaa entisen puuvilla 60 °C -ohjelman sijaan. Komission perusteena on, että eco-ohjelmalla on pystyttävä puhdistamaan normaalilikainen puuvillapyykki, joka on ohjeistettu pestäväksi 40 °C tai 60 °C lämpötilassa.

Eko-ohjelmat ovat tyypillisesti pesuohjelmia, joissa pesu perustuu pitkään mekaaniseen käsittelyyn ja alempaan veden lämpötilaan. EU:n ohjeistus on poistanut ohjelmasta lämpötilamerkin, vaikka eco 40–60 merkintä siihen vahvasti viittaa. Valmistajien eko-ohjelman ohjelämpötiloja voi tarkistaa käyttöoppaasta tai energiamerkinnän QR-koodin avulla tietokannasta. Mitä parempi on pesukoneen energiatehokkuusluokka, sitä todennäköisemmin pesuvettä ei juurikaan lämmitetä. Muuten energiasäästöä ei tällä hetkellä voi saada aikaan.

Uudet asetukset näyttävät etenevän nyt nopeammin kuin laitteiden todellinen tekninen kehitys. Pesukoneiden valmistajat löytävät taas keinot myydä laitteita energiamerkin turvin. Vahva A-tunnus koneen kyljessä antaa mielikuvan vastuullisesta. Pyykkääjän vastuullisuus murenee nopeasti, kun pesuohjelmaksi valitsee tavallisen pesuohjelman eco-ohjelman sijaan.

Kestävä kehitys ja ympäristötietoisuus ovat vahvasti esillä nykyään, mikä sinänsä on hyvä asia. Onko nyt aika ohjeistaa valitsemaan ekologinen pesuohjelma silläkin seurauksella, että vaatteet voivat kulua nopeammin lujan mekaanisen käsittelyn takia ja pesukone kärsiä alhaisista lämpötiloista? Kestävä kehitys näkyy lähinnä lovena kuluttajan kukkarossa hänen korjauttaessaan heikkolaatuisia laitteita.

EU:n yhteinen ekosuunnittelutavoite tähtää näillä toimenpiteillä lähes yksinomaan pesukoneen sähkönkulutuksen vähentämiseen. Vastuu todellisesta ekologisuudesta sälytetään kuitenkin kuluttajalle eco-pesuohjelman muodossa. Jos käytetään muita pesuohjelmia, koko energiatehokkuus menettää merkityksensä, jolloin koko tavoite on pelkkää viherpesua.

Lue lisää:

TM Vertailu: Automaattisesti annostelevat pyykinpesukoneet

Käytätkö astianpesukoneen pikaohjelmia? Pesutulos voi olla heikko tästä syystä