Pihapiiriin kesäisin pesiään tekevät lokit ja varastoihin syksyisin pyrkivät hiiret voivat aiheuttaa taloyhtiöissä paitsi harmia, myös vahinkoja. Pesimäaikaan eläimiä ei saa häiritä, joten paras aika niiden torjuntatoimille on nyt.

Pihapiirissä pesivät lokit aiheuttavat ongelmia monessa taloyhtiössä etenkin pesintäaikaan keväisin. Pesiään ja poikasiaan puolustavat lokit voivat käyttyä ihmistä kohtaan agressiivisesti. Jo pesimään ryhtyneitä eläimiä ei kuitenkaan saa häätää, joten torjuntatoimien aika on käsillä juuri nyt.

”Jos pihapiirissä on pesinyt lokkeja, pesintäpaikkoihin kannattaa jo syksyllä rakentaa esteitä ehkäisemään kevään pesintää”, neuvoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Kalalokit ja harmaalokit tekevät pesiään vanhojen kivitalojen vinoille katoille tai kerrostalojenkin tasakatoille. Ne etsivät pesilleen tasaisia nurkkauksia, ja näihin voi asentaa metalliverkkoa tai -puikkoja pesimistä estämään. Esteet eivät saa olla teräviä eivätkä sellaisia, että linnut tarttuvat niihin kiinni. Tasakatoilla pesinnän estäminen on vaikeaa.

”Taloyhtiön kannattaa kieltää lintujen ruokinta alueellaan. Myös jätteiden huolelliseen käsittelyyn on syytä kiinnittää huomiota.”

Hiiret pyrkivät sisälle etsimään ruokaa

Erilaisten haittaeläinten torjunta tulee monessa taloyhtiössä ajankohtaiseksi siinä vaiheessa syksyä, kun säät alkavat kylmetä. Esimerkiksi hiiret pyrkivät syksyllä sisälle varastoihin ja muihin rakennuksiin.

”Jos asukas huomaa, että pihavarastossa on hiiriä tai rottia, kannattaa ottaa viipymättä yhteyttä isännöitsijään tai taloyhtiön hallitukseen”, Pynnönen suosittelee.

Esimerkiksi varastoon päässeet hiiret ovat merkki siitä, että rakenteissa on vapaita kulkuaukkoja. Ne kannattaa etsiä ja paikata.

Myrkyt kannattaa jättää vain ammattilaisten käyttöön. Jos jyrsijöitä kuolee rakenteiden sisään, niistä voi aiheutua hajuhaitan lisäksi tuhohyönteisiä.