Biltema HPC 120 B
Nilfisk D 140.4-9 X-TRA

Mielikuva Bilteman tuotteista ei aina liikahda korkean laadun suuntaan. Nilfisk puolestaan on tunnettu laatumerkki. Mutta vastaavatko vanhat mielikuvat tämänpäivän todellisuutta? Sitä koetimme tässä keskihintaluokan alemman pään painepesureiden parivertailussa hieman selvittää.

Bilteman HPC 120 B kustantaa liikkeissä 199 euroa, Nilfiskin D 140.4-9 X-TRA 299 euroa. Edullisimmillaan sen löytää nettikaupoista noin 250 eurolla. Miten laitteet eroavat toisistaan – vai eroavatko ollenkaan?

Hyvä ja huono käyttöohje

Bilteman paketista löytyy pesuri, kaksi suutinta, suuttimen puhdistustyökalu ja kunnollinen, suomenkielinen ohjekirja. Ohjekirjassa neuvotaan kohta kohdalta, kuinka pesuri laitetaan toimintakuntoon. Ainoa asia, joka pitää ruuvata kiinni, on pieni muovinpala, johon pesurin kahva pohjaa säilytyksessä. Ohjekirja on selkeä ja helppokäyttöinen. Suuttimia – tai siis tässä tapauksessa pistoolinpiippuja on kaksi ja ne molemmat on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Tuotteesta jää hyvin ammattimainen kuva.

Nilfiskin paketin avaus on pieni pettymys. Pistoolinkahva ja suutinputki on valmistettu muovista. Kahva on kevyt ja heppoisen tuntuinen. Pesuaineenlevitin kiinnitetään pistoolikahvan varteen. Bilteman pesurissa se on kiinteänä pesurin rungossa. Nilfiskin käyttöohjekirja on epämääräinen kasa paperia. Ohjeessa on kohtia, jotka ovat aivan turhia, sillä kyseiset osat on kiinnitetty pesuriin jo tehtaalla. Teksti on niin vaatimattoman kokoista, että normaali keski-ikäinen mies ei selviä ohjeiden lukemisesta ilman lukulaseja. Nilfiskin koko ”ohjekirja” on tehty sarjakuvamaisesti kuvin, ilman turhia tekstejä. Biltema luottaa enemmän kirjoitettuun ohjeistukseen.

Painepesurin toiminta on yksinkertaista. Korkeapainemännät on kiinnitetty kampiakseliin, jota pyörittää 230-volttinen sähkömoottori. Sen toimintaa ohjaa painetunnistin. Kun painetaan pistooliin liipaisinta, alkaa sähkömoottori pyöriä ja painetta alkaa muodostua. Biltema ilmoittaa nimellispaineeksi 120 baaria ja maksimipaineeksi 160 baaria. Nilfisk ilmoittaa maksipaineeksi 140 baaria. Nimellispainetta he eivät ilmoita.

Mittaukset käyntiin

Jotta painepesuria ei tarvitsisi siirrellä alvariinsa, pitää siitä löytyä ulottuvuutta. Lähinnä paineletkun osalta, mutta myös sähköjohdoltakin. Bilteman pesurissa sähköjohdon mitta on 6,2 metriä ja Nilfiskissä se on 5,6 metriä. Ehkä Nilfisk on jättänyt paukut paineletkuun, sillä sen mitta on 9,1 metriä, kun Bilteman pesurissa se on 8,1 metriä. Kummassakin on olennainen paineletkukela.

Nilfiskin kelan käyttäminen on hermoja raastavaa. Kela pyörii huonosti ja pesurista joutuu pitämään kiinni, kun letkua kelaa ulos. Vastaavasti Bilteman kela pelaa kuin Buick. Uloskelaus tapahtuu niin, että ottaa pistoolin kahvan käteen ja lähtee kävelemään pesurista poispäin. Kelan toiminta on herkkää. Tosin tähän vaikuttaa myös pesurin omapaino. Bilteman pesuri painaa 20,9 kiloa, joten se pysyy ulos kelauksessa paremmin paikoillaan kuin Nilfisk, jonka omamassa on vain 12,6 kiloa.

Jos pesuria joutuu nostelemaan tai kuljettamaan, niin toki kevyempi on tässä kohden parempi. Nilfisk vie muutenkin kuljetuksessa voiton 6-0. Siinä on sisään painettava kahva, joten se mahtuu pieneen tilaan. Lisäksi sähköjohdolle on kaksikoukkuinen teline, jonka lopussa on paikka pistotulpalle. Lisäksi paineletku on pikakiinnitteinen. Bilteman sähköjohdon kiinnike on epämääräinen koukku, eikä tulpalle ole kiinnikettä.

Valmistajien paineilmoituksiin on syytä suhtautua hieman varauksin. Bilteman pesurista olisimme voineet mitata todelliset paineet, mutta Nilfiskin paineita emme olisi voineet mitata, rikkomatta paineletkua. Tyydyimme siis valmistajien ilmoittamiin paineisiin.

Vettä tulee tuutista

Sitä vastoin vesimäärän mittaaminen on yksinkertaista. Sekuntikello käteen. Liipaisin pohjaan ja samaan aikaan ajanotto käyntiin. Minuutin jälkeen homma katkaistaan. Sitten vesimäärä joko punnitaan, tai sitten se kaadetaan mittakannuun. Me teimme sen mittaamalla. Mittaus tehdään kaikilla suuttimilla ja niiden säädöillä. Ja monta kertaa, mahdollisen virheen välttämiseksi. Eri mittauskertojen välillä tulokset olivat identtiset.

Biltema lupaa veden tuotoksi maksimissaan 7,3 litraa minuutissa. Me mittaisimme tulokseksi 6,7 litraa minuutissa. Nilfisk ilmoittaa vedentuotoksi 7,0 litraa minuutissa. Me mittaisimme viuhkasuuttimella 6,3 litraa, mutta pistesuuttimella laite antoi tulokseksi 6,9 litraa minuutissa. Kaiken kaikkiaan hyvin tasaisia tuloksia. Joku miettii tässä kohden, mitä väliä on paineella tai vedentuotolla. Kova paine on kuin huipputeho autossa. Vastaavasti vedentuotto on kuin vääntömomentti. Jos haluaa irrottaa likaa autotallin lattiasta, on kova paine hyväksi. Jos haluaa huuhtoa asfaltilta hiekotushiekkaa, niin hyvä vedentuotto auttaa asiaa.

Moni ei miellä sitä, että melu on myös päästö. Näinkin pieniksi laitteiksi molemmat pitävät melkoista mekkalaa. Mitä ilmeisemmin niissä ei ole panostettu lainkaan melusuojaukseen, kuten ei työkoneissa yleensäkään. Biltema ilmoittaa meluksi 86 dB(A). Me mittasimme metrin päästä lukemaksi 83. Nilfiskin ohjekirja mainitsee melutasoksi saman 86 dB(A), mutta laitteen kyljessä oleva tarra kertoo luvuksi 93. Me mittasimme meluksi 85 dB(A).

Likainen lattia saa kyytiä

Seuraavaksi mitattiin käytettävyyttä ja pesutehoa. Bilteman pesukahva on ergonomisesti paremmin muotoiltu. Kahvan liipaisin on herkkä, eikä sen käyttäminen vaadi sormivoimia. Paineletkun liitäntä on tehty kierteellä. Uutena sen irrottaa helposti, mutta annas olla, jos letku pitää vaihtaa muutaman vuoden päästä. Tuolloin kierre on yleensä hapettunut tiukasti kiinni. Samoin on laita eri suutinten, ne vaihdetaan koko suutinputken kera. Suuttimen vaihto on hidasta, ainakin jos sitä vertaa Nilfiskiin. Nilfiskin kahva on muovisen tuntuinen ja heppoisen oloinen. Mutta suuttimet ovat pikakiinniteisiä, joten ne pystyy vaihtamaan nopeasti. Sama koskee paineletkun kiinnitystä kahvaan – sekin on pikakiinnitteinen.

Pesutehoa kokeiltiin moneen kohteeseen. Muun muassa keskilikainen auto pestiin siten, että päälle ruiskutettiin Solmasterin AS 4 tehopesuainetta. Hyvällä pesurilla aine ei juuri edellytä harjan käyttöä. Toinen puoli autosta pestiin Bilteman pesurilla ja toinen puoli Nilfiskillä. Pesutulos molemmissa oli sama. Pieni, harmaa kerros jäi auton maalipintaan kiinni. Auto olisi pitänyt pestä vielä harjalla tai sienellä, jotta se olisi tullut aivan puhtaaksi.

Seuraavaksi kiinnitettiin laitteisiin pyörivät ns.turbosuuttimet. Pesuhallin nurkasta löytyi muutaman neliön kohta, joka oli aivan pinttyneen lian peitossa. Painekannusta samaa pesuainetta lattiaan, hetken odotus ja turbosuuttimet töihin. Nyt syntyi eroa. Bilteman pesun jälkeen lattiassa oli vielä likaa. Nilfisk irrotti kaiken lian, jopa niin tehokkaasti, että Betoluxilla maalatun lattian maalipinnoite alkoi hilseillä irti.

Molempi parempi

Ennen testin aloittamista kävi mielessä, tekeekö 200–300 euron pesurilla mitään? Vastaus kuuluu: kyllä tekee. Kummankin pesuteho on hyvä, tosin Nilfiskissä piirun verran parempi. Veden tuotto Biltemassa oli hiukan parempi. Hintaero kalliimpiin pesureihin muodostuu siitä, mistä materiaalista korkeapainepumpun pää on valmistettu. Sekä Biltemassa että Nilfiskissä se on alumiinia. Mäntien materiaalia ei ilmoiteta. Kalleimmissa kotipesureissa korkeapainepumpun pää on messinkiä ja männät ovat keraamiset. Ehkä suurin ero edullisten ja kalliiden kotipesureiden välillä on kestävyys.

Valitsemalla Bilteman tai Nilfiskin ostaa hyvän pesurin kotikäyttöön. Molemmilla pesee hyvin ja mikä parasta, kumpaakin saa hankittua melkoisen määrän lisävarusteita. On viemärinavaussuutinta, pyörivää pesuharjaa jne. Esimerkiksi Bilteman pesuriin sopiva terassinpesulaite maksaa vain 26,90 euroa, joten lisävarusteet on hinnoiteltu edullisesti.

TEKNISET TIEDOT
Biltema Nilfisk
Malli HPC 120B D 140.4
Nimellisteho (W) 2200 2400
Työ-/suurin paine (bar)/max 120/160 135/140
Ilmoitettu vedentuotto (l/min) 7,3 7,0
Mitattu vedentuotto (l/min) 6,7 viuhka 6,3/piste 6,9
Sähköjohdon pituus (m) 6,2 5,6
Paineletkun pituus (m) 8,1 9,1
Pistoolikahvan varmistin liipaisimessa kahvassa
Paineletkun pikalukko ei on
Paineletkun kiertyminen ei on
Paineletkukelan lukitus ei ei
Pesuputket/-suuttimet 2 kpl (roto, säädettävä) 2kpl (roto, säädettävä)
Viuhkasuuttimen säätö on on
Pesuputkien/-suuttimien telineet 3 3
Pesuaineen määrän ilmaisin läpinäkyvä säiliö läpinäkyvä säiliö
Käyttökytkin kierto kierto
Kahvan korkeussäätö ei on
Ilmoitettu melu, Lwa (dB) 86 93
Mitattu melu 83 85
Mitattu paino (kg) 21 13
Kotelointiluokka IPX5 IPX5
Takuu 1 vuosi 2 vuotta
Hinta 199 € 299 €

Loppuarvostelu

Biltema HPC 120 B

Maahantuoja: Biltema Suomi Oy, Iltaruskontie 2, 00750 Helsinki

020 760 9609, www.biltema.fi

Takuu: yksi vuosi

Hinta: 199 €

Bilteman pesurin olemus vastaa enemmän puoliammattimaista kuin pelkkää harrastelijapesuria. Se on tukevarakenteinen ja painava. Painavuus on miinus, jos konetta joutuu nostelemaan. Muutoin siitä ei ole haittaa, sillä kookkaiden takapyörien vuoksi liikutteleminen on vaivaton. Kahvassa ei ole korkeudensäätöä, mikä vaikeuttaa laitteen sijoittamista ahtaaseen tilaan, kuten esimerkiksi kuljettamiseen auton tavaratilassa. Suuttimet vaihdetaan suutinputkien kanssa. Ne on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Viuhkasuuttimen kulma on teräväreunainen ja tarkka.

Pesuainesäiliö on sijoitettu kiinni pesurin runkoon. Sen saa irrotettua puhdistusta varten. Pesuaineen imuputken päässä on sihti. Harkittu ratkaisu. Biltema mainostaa maksimivedentuotoksi 7,3 litraa minuutissa. Me mittasimme kaikilla suutinvaihtoehdoilla identtiset 6,7 litraa minuutissa. Se on vain karvan verran vähemmän kuin Nilfiskissä. Sähköjohto on 0,6 metriä pidempi kuin kilpailijassa, mutta paineletku on lyhyempi.

Rotosuuttimen pesujälki on vaatimattomampi kuin Nilfiskissä. Mutta tuollakin tuloksella pärjää. Paineletkusta puuttuu kiertotoiminto. Kelan käyttö on kevyttä ja erityisesti letkun vetäminen ulos toimii ilman kammen käyttöä. Käyttöohjekirja on informatiivinen, erityiskiitosta kerää se, että kirjassa opastetaan erilaisten pesuaineiden käyttöön, eri kohteiden mukaan.

Nilfisk D 140.4-9 X-TRA

Maahantuoja: Nilfisk Oy, Koskelontie 23 E, 02920 Espoo,

020 789 0600, www.nilfisk.fi

Takuu: kaksi vuotta

Hinta: 299 €

Nilfisk vaikuttaa ensi alkuun paljon heppoisemmalta kuin kilpailijansa. Osaltaan se johtuu pienemmästä omapainosta ja siitä, että pistooli on valmistettu muovista. Vedentuotoksi ilmoitetaan seitsemän litraa minuutissa ja mittaukset osoittivat, että pistesuuttimella päästään todella lähelle. 6,9 litraa on hyvä tulos. Viuhkasuuttimessa on pienempi reikä ja sillä tulos jää 6,3 litraan minuutissa.

Testilattian pesussa Nilfisk pyyhki kilpailijaa oikein kunnolla. Jopa niin, että Betoluxin maalipinta alkoi hilseillä. Kelan käyttäminen vaatii voimaa. Laite oli aivan uunituore ja voi olla, että kelan mekanismi herkistyy ajan myötä. Pesuainesyöttösäiliö kiinnitetään pistoolin päähän. Ratkaisulla saadaan pesuaine ulos todella nopeasti. Samalla täysi pesuainesäiliö lisää tuntuvasti painoa pistoolin ”väärään päähän”. Pistoolin paineletkussa on ”kiertotoiminto”, joka mahdollistaa sen, ettei paineletku jää pesun aikana kierteelle ja väännä pistoolia suuntaan tai toiseen. Hienoa.

Käyttöohjekirja on surkea. Pienestä tekstistä ei tahdo saada selvää. Onneksi netistä löytyy selkeämmät ohjeet. Ohjeet on tehty sarjakuvamaisesti, ilma turhia tekstejä.