Lämpö huoneilmaan, kylmä kaappiin
Kylmälaitteiden todelliseen energiankulutukseen voi kukin vaikuttaa omilla käyttötavoillaan. Esimerkiksi oven avauskerrat ja termostaatin väärät asetusarvot lisäävät kulutusta merkittävästi. Pakastimen ylläpitolämpötilaksi riittää -18 °C, mutta varsinkin säilöttäessä huoneenlämpöisiä aineita kannattaa käyttää pikapakastustoimintoa jäähdyttämisen nopeuttamisessa.
Pakastinkaappi tulee sijoittaa kuivaan, lämpimään sisätilaan ja mieluiten niin, ettei liesi tai astianpesukone ole vieressä nostamassa lämpötilaa ja siten rasittamassa kylmäkonetta. Pakastimen sisällä oleva lämpö poistuu lauhduttimen läpi kiertävän ilman mukana. Laitteen takaosassa sijaitseva lauhdutin tulee pitää esteettömänä, jotta lämmin ilma pääsee vapaasti poistumaan kaapin yläpuolelle jätetystä aukosta. Yleensä jääkaappi ja pakastin pyritään sijoittamaan rinnakkain, jolloin saadaan toimiva ja yhtenäinen yleisilme.
Säännöllinen puhtaanapito lisää kylmälaitteen käyttöikää ja energiatehokkuutta. Erityisesti ovien tiivisteet ja takana oleva lauhdutin tulisi puhdistaa liasta ja pölystä säännöllisesti. Kylmälaitteille ilmoitetaan myös ilmastoluokka, jonka rajoissa laite suoriutuu tehtävästään. Yleisimmät Suomessa myytävät kylmälaitteet ovat ilmastoluokkaa SN-ST (+10…+38 °C). Suomessa esiintyvät vähäiset lämpötilamuutokset eivät juuri vaikuta toimintaan.
Helteellä saattaa energiankulutus kasvaa, koska kompressorin on tehostettava toimintaansa pitääkseen sisätila edelleen asetetussa lämpötilassa. Vastaavasti viileämmässä ympäristölämpötilassa energiaa kuluu normiarvoa vähemmän.
Tarpeellinen pikajäädytys
Mikäli taloudessa säilötään tai pakastetaan paljon, kannattaa kiinnittää huomioita pakastimen koon lisäksi pakastustehoon. Laitteen pakastuskyky kertoo, kuinka paljon voi pakastaa vuorokaudessa ilman, että laitteen pakastusominaisuudet kärsivät.
Pakastettaessa elintarvikkeita on tärkeää, että jäätyminen tapahtuu mahdollisimman nopeasti. Hitaasti jäätyneeseen elintarvikkeeseen muodostuu suuria jääkiteitä, jolloin rakenne vahingoittuu. Pakastetta sulatettaessa rikkoutunut rakenne heikentää elintarvikkeen laatua ja luo mikrobeille otolliset kasvuolosuhteet.
Riittävän nopean jäätymisen saavuttamiseksi pakastinta ei siis kerralla kannata ahtaa täyteen. Laitteissa vakiona oleva pikajäädytystoiminto jäähdyttää pakastimen minimilämpötilaan, ja pakastusautomatiikka pitää toimintoa päällä automaattisesti tunneista jopa pariin vuorokauteen.
Sulaneet elintarvikkeet
Tavallisesti pakastuksen ongelmatilanne muodostuu pitkien sähkökatkojen aikana, jolloin laitteen eristysominaisuudet ovat ratkaisevassa roolissa. Luonnollisesti pakastinkaapin ovi on tällöin pidettävä visusti kiinni, jotta lämpöä ei pääse sisälle. Jos pakastimen lämpötila sähkökatkon yhteydessä nousee, mutta pysyy pakkasen puolella, elintarvikkeet voidaan vielä jäähdyttää uudelleen -18 °C:seen tai tätä matalampaan lämpötilaan. Uudelleen jäähdytys voi aiheuttaa tuotteisiin rakenteellisia muutoksia, kuten jäähileen muodostumista, mutta varsinaista mikrobivaaraa ei vielä synny.
Jos pakastetut elintarvikkeet pääsevät pakastimen lämpenemisen seurauksena sulamaan, niitä ei tulisi sulamisen jälkeen enää pakastaa uudestaan. Tarkkana on oltava etenkin helposti pilaantuvien elintarvikkeiden kuten kalan ja lihan tapauksessa.
Sulaneista elintarvikkeista voi kuitenkin valmistaa ruokaa. Raaka kala tai liha on hyvä paistaa kypsäksi ja pakastaa sitten kuumennuksen läpikäyneet tuotteet. Riittävä kuumennuskäsittely tuhoaa jo elintarvikkeessa olevia mikrobeja. Jos tuotteet ovat olleet sulaneina pitkään, esimerkiksi yli vuorokauden ajan, mikrobit voivat lisääntyä siinä määrin, että on viisainta jättää tuotteet käyttämättä.
Pakastimen kylmänsäilytyskyky on riippuvainen laitteesta ja pakasteiden määrästä. Laitevalmistajat ilmoittavat yleensä varsin pitkiä ja huomattavasti toisistaan poikkeavia aikoja. Tästä syystä ei voida antaa selkeää ohjetta siihen, miten kauan tuotteet pysyvät jäässä sähkön katkettua. Pakastimen sisälämpötila pysyy kuitenkin kylmänä pitkään, jos ovea ei avata jatkuvasti.
Tasaisen kylmää
Pakastimen sisällä olevien jäähdytyspuhaltimien aukot on yleensä sijoitettu takaseinään ja ne tulisi pitää esteettöminä. Tehokas ilmankierto takaa, että kylmä ilmavirta levittäytyy tasaisesti ympäri kaappia. Yleensä pakastimen termostaatin anturi mittaa lämpötilaa vain yhdestä kohtaa kaapin keskeltä ja lisää jäähdytyksen määrää anturin mukaisesti.
Tavallisesti kaappipakastimen kylmin alue on kaapin yläosassa, jota suositellaan käytettäväksi pikapakastusalueena ja säilöttäessä nopeasti pilaantuvia raaka-aineita kuten lihaa ja kalaa. Kaapin keski- ja alaosat saattavat jäädä usein pari astetta yläosaa lämpöisemmiksi.
Pakastinkaapin sisätilan muuntelumahdollisuudet ovat hyvin vähäiset ja lisäksi jäähdytyspuhaltimien aukot tulee ottaa huomioon laatikkojen paikkaa vaihdettaessa tai harkittaessa laatikon poistoa. Kaapin alaosasta on helpompi poistaa laatikkoja ilman, että pakastimen pakastusominaisuudet siitä merkittävästi kärsivät. Jossain tapauksessa tarvitaan erillisinä lisäosina saatavia tilanjakajia.
Pakastinkaapit vertailussa
Teimme kattavan vertailun neljän keskihintaisen pakastinkaapin välillä. Positiivisesti yllättäneet vertailutulokset arvosanoineen löydät lukijoille tehdystä nettiartikkelista, tai Rakennusmaailman numerosta 6/15.