Viime vuonna suomalaisissa kodeissa syttyi 2971 tulipaloa. Tulipaloissa kuoli 80 henkilöä ja niistä seurasi suuria aineellisia ja terveydellisiä vahinkoja. Tulipalojen taustalla on varsin monenlaisia arjen tilanteita. Useimmat palot olisivat itse ehkäistävissä.

Paloturvallisuusviikko tuo tänä vuonna esiin läheltä piti -tilanteita. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön mukaan lähes jokaisella on tällaisesta kokemus. Perheenäiti, opiskelijapoika, viinaan menevä kaveri, yksin asuva mummo ja maahanmuuttaja ovat kaikki kokeneet tulipalon tai palovaaran kotonaan, kun pesukone on kärähtänyt tai aamuyön tunteina tehdyn ruoan tähteet ovat jääneet kuumenemaan liedelle ja uni on yllättänyt.

”Koska tulipalot johtuvat valtaosaltaan ihmisten toiminnasta, niitä voi myös ehkäistä. Avainasemassa on saada ihmiset oivaltamaan arjen riski ja poistamaan ne”, sanoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tiedotuspäällikkö Juha Hassila.

Lauantaina 25.11. käynnistyvä paloturvallisuusviikko (25.11.-1.12.2017) on monialainen teemaviikko, joka pyrkii aiheuttamaan ihmisille turvallisuusoivalluksia. Jokainen voi oppia huomaamaan, mitkä asiat lähipiirissä on syytä laittaa ojennukseen.

Keittiö on kodin heikoin lenkki

Paloturvallisuutta ajatellen keittiössä puuhailu on kodin heikoin lenkki. Pelkästään liesipaloja sattuu päivittäin keskimäärin kolme. Nekin voitaisiin välttää pienillä teoilla.

” Jos ihmiset eivät jättäisi liettä valvomatta päälle ja jos keittiöt olisivat sillä tavalla perussiistejä, että esimerkiksi syttyvät purkit ja pussukat eivät päätyisi liedelle, säästyttäisiin paljolta murheelta ja menetyksiltä. ”Sinä pelastat” pätee keittiössä mitä suurimmassa määrin”, vinkkaa Juha Hassila.

Paloturvallisuusviikon keskeinen toimintamalli on luoda helppokäyttöisiä työkaluja kodin turvallisuuden parantamiseksi. Lue lisää viikon tapahtumista SPEK:n sivuilta.