Valaisimien lampun ja sytykkeen vaihdot, valaisimen kiinnitys ”sokeripalalla” ja yksivaiheisen jatkojohdon korjaus ovat esimerkkejä sellaisista sähkötöistä, joitka asukas saa tehdä itse. Muihin töihin on palkattava alan ammattilainen.

Iso osa kodin sähkötöistä pitää teettää urakointioikeudet omaavalla ja osaavalla ammattilaisella. Sama pätee lämmitysjärjestelmän komponenttien, kuten kattilan ja polttimen huoltoon. Myös putkityöt sekä vesikalusteiden asennus ja huolto ovat ammattilaisen työtä. Näin vältytään ikäviltä yllätyksiltä ja kuluilta sekä ongelmilta vakuutuskorvauksissa.

Tästä tunnet osaavana asentajan

1 Ammattilaisen yhteystiedot löytyvät helposti. Hän vastaa soittopyyntöihisi ja tiedusteluihisi kohtuullisessa ajassa.

2 Ammattilaisen referenssit ovat kunnossa ja laadukas työ puhuu puolestaan.

3 Hallitsee käytöstavat ja siivoaa jälkensä työn päätyttyä.

4 Työvälineet ovat kunnossa ja asialliset suojavarusteet käytössä.

5 Ammattilainen myöntää, jos jonkin asia ylittää hänen osaamisensa ja suosittelee työlle osaavaa tekijää.

6 Ammattilainen on kiinnostunut asiakastyytyväisyydestä. Työn valmistuttua hän varmistaa, että kaikki toimii kuten pitää ja asiakas ymmärtää mitä on tehty.

7 Saat tehdyistä asennus- ja huoltotöistä kirjallisen dokumentaation ja kuitin kotitalousvähennyksen hakemista varten.

8 Ammattilainen ei painosta kiireiseen sopimuksen tekoon, pelottele tai liioittele riskejä.

Vinkit antoi Toukotalkoot, joka on asumiseen, kiinteistöalaan, talotekniikkaan ja turvallisuuteen liittyvien yhteisöjen yhteinen vuosittain järjestettävä kampanja. Toukotalkoot-kampanjassa ovat mukana Suomen Kiinteistöliitto, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL, Suomen Omakotiliitto ja Lämmitysenergia Yhdistys.