Palovaroitin löytyy miltei kaikista suomalaiskodeista, mutta se ei kerro tilanteen oikeaa tasoa. Vaikka kodissa olisikin palovaroitin, ei se välttämättä ole toimintakunnossa tai niitä on liian vähän.

Pelastusopiston tekemän kansalaistutkimuksen Suomalaisten pelastusasenteista mukaan 96,5 prosenttia suomalaisista ilmoittaa, että kodista löytyy palovaroitin. Kuitenkin Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön keväällä julkaisemasta tutkimuksesta kävi ilmi, että vuokrataloasunnoissa peräti 70 prosentissa oli puutteita palovaroittimissa.

”Havaitsimme ARAn kanssa tekemässämme tutkimuksessa, että 70 prosentissa vuokra-asunnoista on jokin puute palovaroittimissa. Niitä ei ole riittävästi, ne eivät toimi, ne ovat liian vanhoja tai ne on väärin asennettu”, SPEKin johtava asiantuntija Kari Telaranta sanoo.

”Lisäksi kuolemaan johtaneissa tulipaloissa noin 63 prosenttia asunnoista oli ilman palovaroittimia tai ne eivät olleet toimintakunnossa. Tässä on otettu huomioon vuosina 2009–2018 kaikki ne asuntopalot, joissa palovaroittimen toiminta oli tiedossa”, Telaranta jatkaa.

Tutkimustuloksia tukevat myös Pelastustoimen tilastot. Viimeisen viiden vuoden aikana puolessa taloyhtiöiden asuntopaloista ei ollut palovaroitinta lainkaan tai varoittimessa ei ollut paristoa tai se ei toiminut. Tilasto kattaa kahden tai useamman asunnon asuinrakennuspalot, joissa palovaroittimen toiminta oli tiedossa. Tulipaloja taloyhtiöiden asunnoissa oli lähes 8300 vuosina 2016–2020.

Palovaroitin on tehokas

Jos naapurissa syttyy tulipalo, se on hengenvaarallista muillekin asukkaille. Palovaroitin ei estä tulipaloja, mutta sen avulla voidaan ehkäistä ihmishenkien menetyksiä, suuria omaisuusvahinkoja ja pitkäkestoista haittaa asumiselle.

Yhdestä asunnosta alkanut tulipalo voi aiheuttaa taloyhtiössä esimerkiksi tulipalon leviämisen muihin asuntoihin esimerkiksi porraskäytävän tai rikkoutuneen ikkunan kautta. Ihmishenkiä voidaan menettää muissakin asunnoissa tai porraskäytävässä. Vahinkoa voi syntyä naapuriasuntoihin tulen, savun ja sammutusveden vuoksi.

Valtaosassa taloyhtiöistä vastuu palovaroittimista on tällä hetkellä asukkaalla itsellään. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Kiinteistöliitto, Isännöintiliitto ja LähiTapiola kampanjoivat yhdessä sen puolesta, että taloyhtiöt ottaisivat suuremman roolin ja asennuttaisivat kaikkiin asuntoihin palovaroittimet. Paloturvallinen taloyhtiö -sivuilla on esimerkiksi laskuri, jonka avulla voidaan selvittää tarvittavien palovaroittimien määrä.

Lue lisää:

SPEK testasi älypalovaroittimia: perinteinen voi olla parempi valinta