Yli puolet Yhdysvaltain ja Kanadan taloista verhoillaan puuta muistuttavalla ns. vinyylillä, joka on oikeastaan PVC:tä eli polyvinyylikloridia, tavallista muovia sopivilla lisäaineilla höystettynä.

Vinyyli on läpivärjättyä, niin että maali ei voi kulua pois. Vinyylissä maali kestää sen ”isältä pojalle”, ja kierto on takuun mukaan ainakin 40 vuotta, kun se nykyisillä talomaaleilla jää jopa vain seitsemään vuoteen.

PVC-seinä ei ole ihan uusi keksintö. Seinämateriaaleja on valmistettu Kanadassa jo 30 vuotta. Myös asennustekniikka on kehittynyt ja hioutunut. Kaikkiaan vinyylillä on katettu arviolta miljoona taloa maailmassa.

Henkilö näyttää valkoista vinyyliä

RT-kortin tietojen perusteella Kaycan-vinyyliseinässä käytetty Duratron-vinyylikloridi kestää hyvin sään rasituksia. Läpivärjätty materiaali ei haalistu missään olosuhteissa, pinnoite ei vaadi huoltomaalausta, lika tai pöly ei imeydy siihen. Pinnoite voidaan pestä painepesurilla eikä materiaali ime itseensä kosteutta, ei turpoa, väänny tai homehdu.

Toinen Suomessa käytössä oleva vinyyliverhous on Raimont Traden maahantuoma kanadalaisen Gentekin vinyyliverhous. Sen materiaali on PVC-muovia.

Joka tapauksessa on tärkeätä varmistaa, että tuulettava ilma virtaa esteettä vinyylin alla. Rakennusmääräysten mukaan verhouksen taakse joutuva kosteus tuuletetaan yhtenäisen tuuletusvälin kautta ulkoilmaan. Tuuletusvälin tulisi olla alhaalta ylös suuntautuva ja avoin päistään tai reunoistaan myös ikkuna-aukkojen kohdalla. Tuuletusvälin yhtenäisyys ja toimivuus pitää rakennusmääräysten mukaan varmistaa tarvittaessa ristiinkoolauksella.

Maahantuojien valikoimiin kuuluu muutamia eri profiileja sekä värejä, jotka sopivat hyvin suomalaisenkin lähiön värimaailmaan. Värivalikoimassa ovat mm. valkoinen, maalarinvalkoinen, norsunluu, vaalea roosa, kvartsi (esimerkkitalossamme), vaalea harmaa, tumma harmaa, antiikinvihreä, vaalea turkoosi, hiekka, vanha sininen ja vanha punainen. Tilauksesta värejä saa enemmänkin.