Mitä piha maksaa?

Kartanon takapiha, jossa nurmikko ja kiviasetelmiaPihan rakentaminen tulee edullisimmaksi, kun pihatyöt tehdään yhtä aikaa talonrakennuksen kanssa. Pihakustannuksia kannattaa arvioida ennakkoon, kustannuslaskurit auttavat.

Pihanrakentaminen syö euroja, tekipä työt ammattilainen tai pihanomistaja itse. Tarvitaan materiaaleja ja laitteita, ja omalla työlläkin on arvonsa, vaikkei vapaa-aikaa mittaisi rahassa.

Viheraluerakentajat ry:n arvion mukaan pihan rakentamiskuluihin on syytä budjetoida 8–12 prosenttia talonrakennuksen arvosta. Se tarkoittaa, että 300 000 euron arvoisen talon pihaan kuluu helposti noin 30 000 euroa.

Lisätietoa pihan rakentamisen kustannuksista ja suunnittelusta löydät täältä.

Pihanperustajan isot virheet

Oikea järjestys on tärkeä muistaa pihaa rakennettaessa. Kiireinen pihanrakentaja unohtaa pohjatyöt ja alkaa istuttaa ennen kuin pihan kallistukset, ojitukset ja maanparannustyöt ovat tehty. On myös yleinen virhe kylvää nurmikko ensimmäisenä, ja vasta sen jälkeen miettiä muita istutuksia ja pihan toimintoja. Nurmikon lisäksi pihalla on usein paikkoja, joihin tarvitaan muu pinnoite. Yksi tykkää puusta, toinen kivestä.

huonopihaOjitus on tärkeä muistaa tehdä alkuvaiheessa. Monet pihalle vuosien myötä ilmaantuvista ongelmista johtuvat siitä, ettei pihan vesitalous toimi. Kosteus ja maan tiivistyminen saavat aikaan sammaloitumista, veden lammikoitumista sateen jälkeen ja kiveysten routimista.

Myös etenemissuunnalla on väliä. Asukkaalla on usein kiire saada etupiha siistiksi nopeasti, mutta tosiasiassa työt kannattaa aloittaa pihan perältä. Valmista etupihaa tulee tarvetta rikkoa takapihan rakentamisen vuoksi.

Vaikka piha olisi kuinka hyvin rakennettu, hoidon laiminlyönti pilaa sen nopeasti. Vasta kunnon hoito saa pihan kukoistamaan. Jos haluaa helppohoitoisen puutarhan, joka sopii paikkaan luontevasti ja vain paranee vuosien myötä, kannattaa kunnioittaa tontin perusluonnetta. Lempikasveille on aina sijaa kotipihalla, mutta pääosa kasveista kannattaa valita muitakin ominaisuuksia painottaen. Kasvualustan paksuudesta ei kannata pihdata, sillä syvässä mullassa kasvit kasvavat rehevästi eivätkä ole niin poudanarkoja kuin ohuessa mullassa.

Rakennusmaailma on tehnyt listauksen kymmenestä virheestä, joihin pihanrakentaja helposti sortuu. Ota kymmenen kohdan lista ylös täältä, ennen kuin aloitat pihatyöt.

Värikäs piha ympäri vuoden

Takapiha, jossa on kivipolku, keinut ja pensaitaRinnepihan erikoisuuksia ovat runsas talvivihreiden kasvien käyttö, pihan osittainen kuorikatepinta ja vaihtelua tuovat kiveykset. Värikäs kate tuo hehkua tummaan tuijariviin ja harmahtavaan kiveykseen. Hankala rinnetontti vaatii kuitenkin ammattilaisapua.

Tämän Pohjois-Helsinkiläisen rinnetontin asukkaat hyödynsivät ammattilaisten apua pihan suunnittelussa. Lue tästä lisää, minkälaisia vinkkejä piha-alan ammattilaiset antoivat, jotta piha saataisiin pidettyä vihreänä ympäri vuoden.

Lemmikkien kotipiha

Koirien ja kissojen pitoa, hoitoa, kohtelua ja käsittelyä säätelevät eläinsuojelulaki, eläinsuojeluasetus, eläinkuljetuslaki ja eläinkuljetusasetus. Niihin kannattaa tutustua, kun pohtii kotipihan rakentamista niin, että lemmikitkin viihtyvät.

Koiratarhoja rakennetaan kotipihoille itse tai valmiselementeistä. Ulkotarhan koosta on omat määräyksensä, joissa otetaan huomioon eläinlaji, -rotu, eläimen koko ja aktiivisuus sekä eläinten lukumäärä.

Myös kissoille voi rakentaa ulkopaikan. Nukarilainen Krista Jännäri perusti neljälle kissalleen puutarhaan “talon”, jossa ne voivat jaloitella ja liikkua omaan tahtiinsa. Tilaan pääsee pikkuruisesta vessanikkunasta, joka tehtiin vessaremontin yhteydessä.

Lue tästä lisää kissojen pihatalon rakennuksesta ja kustannuksista. Linkin takaa löydät myös lisätietoa eläinten ulkopaikkoja koskevista määräyksistä.

Ruskeavalkoinen kissa leikkii kotipihaan rakennetussa kissatarhassa jossa on omenapuusta tehty kiipeilypuu

Uima-allas omaan pihaan

Uima-allas voidaan tehdä maan sisään allasmuovista ja harkoista tai valaa teräsbetonista. Allasmuovi toimii vedeneristeenä ja pinnoitteena. Betonialtaaseen tehdään erikseen vedeneristys ja pintalaatoitus. Lasikuituallas sopii maan sisään ja pinnalle, on valmis paketti eikä vaadi pinnoitusta. Teräsaltaassa käytetään allasmuovia pinnoitteena.

Maan sisään tehdyt altaat ovat vankkarakenteisia, ja niiden käyttöikä saattaa olla jopa 25 vuotta. Allasmuovin ja harkkorungon käsittävä, samoin kuin betonista valettu allas maksaa keskimäärin 15 000 euroa ja on jykevä rakenteeltaan. Lasikuituallas maksaa noin 10 000-30 000 euroa. Sen etuina on nopeampi asennus ja runsas mallivalikoima.

Edellä mainitut piirteet sopivat kuvaamaan myös teräsallasta. Se rakenneaan yleensä maanpinnalle tai osittain maan sisään. Allas maksaa noin 15 000 valmiina, ja tontille allas tuodaan osina.

Uima-allasta pidetään helposti ylellisyytenä. Sitä sen ei kuitenkaan tarvitse olla. Viime vuosina kotikäyttöön tarkoitettujen altaiden vaihtoehtojen määrä on kasvanut paljon, kustannukset kohtuullistuneet ja tarvittava työmääräkin on – tietysti valittavasta vaihtoehdosta riippuen – joko siedettävä tai jopa vähäinen. Luonnonvesien rehevöityminen ja jokakesäiset leväkukinnot ovat saaneet monen miettimään, olisiko uima-altaan hankkimisessa omaan pihaan sittenkin järkeä.

Lisää tietoa uima-altaan rakentamisesta, hoidosta ja kustannuksista löydät täältä.