Paritalon piha koki perusteellisen muodon­muutoksen. Vain reilun viikon kestäneen remontin lopputuloksena oli helppohoitoinen ja viihtyisä piha, johon asukkaat ovat enemmän kuin tyytyväisiä.

Kolme vuotta sitten Anu ja Risto Ramberg päättivät tehdä kotitalonsa pihasta paikan, jossa voisi kesällä viihtyä samaan tyyliin kuin sisälläkin. Lueskella, kokkailla ja seurustella perheen ja ystävien kesken.

”Alusta asti oli selvää, että haluamme ammattilaisen pihasuunnitelman, mutta harkitsimme piharemontin toteuttamista omin voimin. Nyt jälkikäteen olemme todella tyytyväisiä, että pihan rakensi viherrakentaja. Saimme pihan käyttökuntoon nopeasti, ja piha on täydellinen”, Rambergit toteavat kaksi kesää remontin jälkeen.

Pihan suunnitteli syksyllä 2018 Heidi Hannus, Piha- ja vihersuunnittelu Villa Garden. Seuraavana keväänä sen rakensi Viherporras Oy. Hyvinkään keskustassa sijaitsevan talon piharemontti kesti vain yhdeksän päivää.

Paritalon pihasuunnitelma syntyi asiakastapaamisessa

Kaksikerroksisen paritalon eteläpuolella sijaitseva pikkupiha on kooltaan noin 200 neliömetriä. Sen muoto on jokseenkin suorakaide: 11,5 metriä leveyttä ja 17,5 metriä pituutta. Hyvän sään aikana se on aurinkoinen koko päivän. Rakennus, aidat ja takaosan metsikkö suojaavat tuulilta.

Kun Rambergit muutama vuosi aiemmin muuttivat 1970-luvulla valmistuneeseen paritaloon, oli rakennus täysin remontoitu ja saatettu tähän aikaan.

Asunto oli ollut välillä tyhjillään vuosia, joten pihallakaan ei ollut juuri muuta elämää kuin nurmikko ja jokunen puu. Perhe päätti kunnostaa pihan samalle tasolle kuin koti.

”Halusimme kotipihastamme paikan, jossa on helppo viihtyä. Tykkäämme tavata ystäviä ja pitää pihajuhlia, joten tarvitsimme kunnon grillaus- ja ruokailupaikan”, Anu Ramberg kertoo.

Rambergit tapasivat suunnittelija Heidi Hannuksen ja pyysivät hänet pihakäynnille. Harmaana marraskuun päivänä Hannus saapui, ja saman tien alkoivat pihan suunnittelutyöt.

Tapaamisessa käytiin läpi asemapiirros ja tarkastettiin pihan mitat käytännössä. Yhden iltapäivän ajan suunnittelija ja asukkaat keskustelivat pihan tavoitteista, asukkaiden toiveista ja eri vaihtoehdoista. Heidi Hannus piirsi pihasuunnitelman saman tien käsin oikeassa mittakaavassa.

”Työ ei ollut aivan niin yksinkertaista kuin miltä se kuulostaa. Rambergeilla­ oli paljon toiveita, jotka piti saada mahtumaan pieneen tilaan. Tasaiselle pihalle piti saada jäsenneltyä oleskelutilat ja ruokailutilat. Grillauspaikan oheen suunniteltiin työtasot mittojen mukaan.”

Reilussa viikossa valmis piha

Pihakäynnin jälkeen asukkaat päätyivät hankkimaan projektin toteuttajaksi viherrakentajan. Käsityönä tehty pihasuunnitelma riitti tarjouspyynnön tekemiseen, koska suunnittelijalla ja rakentajalla on kokemusta onnistuneesta yhteistyöstä.

”Jos olisimme itse tehneet työt, en ole ollenkaan varma, olisiko piha tullut halvemmaksi. Nyt saimme pihan valmiina avaimet käteen -periaatteella. Kaikki sujui täsmällisesti ja oikea-aikaisesti, kun rakentaja hoiti materiaalihankinnat eri lähteistä”, Risto Ramberg sanoo.

Heidi Hannus oli yhteydessä viherrakentajaan suunnitelman yksityiskohdista. Lopputulokseen on hänkin tyytyväinen, vaikka prosessi ei ollut tavanomainen.

”Yleensä tällainen suunnittelu sopii tee-se-itse -rakentajalle, mutta tässä tapauksessa oli keskeistä, että viherrakentaja on minulle tuttu. Koska tunnen tekijät, voin luottaa heidän ammattitaitoonsa muun muassa kasvien lajivalinnoissa”, Hannus painottaa.

Asukkaat maksoivat piharemontista vajaat 20 000 euroa. Summa sisältää suunnittelun, kaikki materiaalit ja työt. Pihalle rakennettiin muun muassa laajat kiveykset, puuterassi, kasvialtaat ja uniikki pihavaja, penkki ja työtasot.

”Entisinä omakotitaloasujina osaamme arvostaa laadukasta työjälkeä ja aikatauluissa pysymistä. Vaikka olisimme selvinneet puupation rakentamisesta, etenkin kivityöt vaativat koneita ja ammattiosaamista”, Anu ja Risto Ramberg toteavat.

Kovia pintoja ja helppohoitoisuutta

Rambergien pihalla nurmikkoa ei kasva enää korttakaan, vaan pihaa peittävät kovat pinnoitteet, lehtikuusipatio ja betonikiveykset. Ne vastaavat heidän toiveeseensa kestävästä ja helppohoitoisesta pihasta.
Suunnittelijan haasteeksi tuli näkymien peittäminen naapureihin. Piha-aitojen edustoille istutettiin talvellakin vihreitä havukasveja, tuijia ja pesäkuusia. Tontin takaosaan perustettiin leikattava tuija-aita. Vanha koivu sai tyvelleen timanttituijaryhmän.

Pihaan perälle näkösuojaa tuo Anun toiveissa ollut laatikkoviljelmä, jossa on eri korkuisia viljelylaatikoita. Pihavaja on pihan kaunis yksityiskohta, mutta samalla se suojaa tontin takaosaa ja toimii pyörävarastona.

Piha on pinnoitettu Ruduksen Luoto-kivilaatoilla. Kiviä on ladottu kahteen tasoon kahden värisenä. Grafiitinharmaat laatat rajaavat ylätason omaksi alueekseen. Alemmalla tasolla, ajotiellä autotallille, kivet ovat vaaleat. Korkoeron väliin asennettiin reunakivet.

Puupatio tehtiin siperianlehtikuusesta, joka on parissa kesässä kauniisti harmaantunut niissä kohdissa, joissa se on altistunut auringolle. Grillipaikan ja tulisijan alustat on kivetty samoilla pihakivillä. Kesäkeittiö erottuu omaksi tilakseen, koska kiveykseen on käytetty sekä tummia että harmaita laattoja.

”Harmaan eri sävyt tekevät näkymästä luonnollisen ja harmonisen. Koska asuinrakennuksessa oli ruskeaa, samaa ei haluttu lisää. Pihan raja-aidat jätettiin ruskeiksi ja pihavajassa ruskea ja harmaa yhdistyvät.”

Istutukset jatkavat elämäänsä

Paritalon pihan istutusalueet muurikivillä reunustettuine kasvialtaineen kuuluivat suunnitelmaan, mutta lajitasolla kasvilajit päätettiin vasta rakennusvaiheessa. Kun kasvien paikat ja tyyli on tarkasti mietitty, myöhemmin muunnellessakin pihan ryhti säilyy.

Havujen istuttaminen piha-aidan viereen, ajotien reunaan, mietitytti ensin suunnittelijaa. Oikeat lajivalinnat ja kasvien pitäminen kurissa leikkaamalla ovat taanneet istutuksen onnistumisen. Tilan tiiviyden vuoksi piha-alueella on käytetty luonnostaan kapeakasvuista timanttituijaa.

Laajojen kasvipintojen sijaan Ramber­gien pihassa kasvit ovat yksilöitä. Kasvialtaassa, grillauspaikan vieressä, kasvaa rautatienomenapuu ja sen alustalla perennoja. Kasveja Rambergit ovat ostaneet, mutta saaneet myös lahjak­si. Syysleimu, raparperi ja malva on jaettu pihaan Anun äidin puutarhasta.

Korona-aikaan piha nousi odotettua isompaan arvoon, kun kotipihalla voi viettää aikaa turvallisesti läheisten kesken – tehdä etätöitäkin. Piha on antanut asukkaille enemmän kuin he osasivat odottaa.

”Piha näyttää luontevalta, kuin se olisi aina ollut tässä. Heidi toi toiveittemme sekamelskaan kokonaisuuden hallintaa, jota tarvitsimmekin. Jos olisi itse suunniteltu ja tehty, pihalla olisi puupatio, pöytä ja tuolit. Remonttikin saattaisi olla vielä kesken”, asukkaat summaavat.

Kun pihaprojekti toteutettiin, Rambergeilla ei ollut vielä kesämökkiä. He hankkivat sen myöhemmin, ja myös sen pihan saneeraussuunnitelman laati Heidi Hannus.

Artikkeli on ilmestynyt TM Rakennusmaailmassa 12/21. Lue koko juttu digilehdestä.

Lue lisää:

Mikä pihasuunnittelussa maksaa? Hinta on monen tekijän summa

Kova vai pehmeä pinnoite?

Kovat pinnoitteet, kiveykset ja puusta rakennetut patiot sopivat oleskelupaikkojen alustaksi ja kulkureittien pinnoitteeksi. Materiaaleja tai niiden väriä vaihtamalla saadaan luotua huonemaisia tiloja pieneenkin pihaan.

Tulisijojen, grillien ja nuotiopaikkojen alustojen tulee olla paloturvalliset. Erilaiset kivipinnat toimivat tarkoitukseen hyvin. Varastoi polttopuut määräysten mukaan.

Puupatio sopii moneen paikkaan. Paksu lehtikuusilankku on näyttävä, kestävä, ekologinen ja lähes tikkuuntumaton. 50 mm:n paksuisena se on monikäyttöinen esimerkiksi portaissa, pöydissä ja penkeissä.

Nurmikko on hyvä lasten ja lemmikkien peleihin ja leikkeihin. Pienellä pihalla sen voi korvata tekonurmella tai – mikäli sillä ei kuljeta – vaihtaa esimerkiksi niittyyn tai kunttaan.

Niitty on hyvä vaihtoehto nurmikon korvaamiseksi. Sillä saadaan värikästä vihreyttä ja elinympäristöä hyönteisille. Lisäksi se toimii hulevesien imeyttämiseen paremmin kovat pinnat.

Vinkit antoi suunnittelija Heidi Hannus, Villa Garden