* Nereus Geo Sun I 8 kW
* Nilan Compact P MLP 6

Kuumaa tavaraa

Maalämpöpumput ovat kuumaa tavaraa pientalojen uudisrakentamisessa ja lämmitysjärjestelmien saneerauksessa. Edellinen maalämpöpumppujen vertailu saavutti suuren suosion, joten alan toimijoiden ja lukijoidemme toivomuksesta meidän oli käynnistettävä uusi vertailu, jotta kaikki halukkaat pääsisivät mukaan. Mutta kuinkas kävikään?

Kaikki Suomessa edustetut maalämpöpumppumerkit kutsuttiin mukaan vertailuun. Vain kuusi alan toimijaa ilmoittautui mukaan.

Nereus ja Nilan vastasivat kutsuun, ja laitteet tulivat kummatkin ajallaan testattaviksi. Nereus GeoSun I 8 kW on ruotsalaisen Evi Heat Ab:n valmistama maalämpöpumppu, jonka erityisominaisuutena valmius aurinkoenergian rinnakkaiskäyttöön maalämmön lisänä.

Nilan Compact P MLP -maalämpöpumppu on kokonainen talon lämmityksen, käyttöveden sekä ilmanvaihdon tuotto- ja hallintalaite. Tässä testissä keskityimme mittamaan vain laitteen maalämpöpumppua.

Nilanin maalämpöpumppu on inverter-toiminen ja se lämmittää vesikiertoista lattialämmitystä suoraan ilman varsinaista lämminvesivaraajaa. Lisälämmitys on Nilanissa toteutettu 2,0 kW:n läpivirtauslämmittimellä lämmityspiirissä. Kokonaisuus onkin suunniteltu erityisesti passiivi- ja matalaenergiataloihin. Laitteisto sisältää maalämpöpumpun lisäksi poistoilmalämpöpumpun joka lämmittää käyttöveden ja ilmanvaihtokoneen lämmön talteenotolla.

Parivertailuksi kutistuneen vertailun testit on ajettu saman kaavan mukaan kuin edellinen maalämpöpumppuvertailu joka julkaistiin Tekniikan Maailma -lehden Kodin Energia numerossa 18/2012. Tämän testin tulokset ovat vertailukelpoisia edellisen vertailun tulosten kanssa kaikilta niiltä osin, joissa on mittauspisteet ovat samoja.

Nereus Geo Sun I ajettiin samoin testein ja on kaikilta osin täysin vertailukelpoinen edellisen vertailun laitteiden kanssa. Nilan Compact P MLP ei kuulu aivan samalle viivalle tähän mennessä testattujen maalämpöpumppujen kanssa. Nilanin kohdalla päätimme mitata vain sen, mikä on mahdollista mitata samalla menetelmällä ja saada näin tulokset vertailukelpoisiksi maalämpöpumpun osalta.

Loppuarvostelussa on mukana kolme mitattua kohdetta: lämmityksen energiatehokkuus (COP), lämmitysteho (kW) ja Nereuksen kohdalla käyttöveden lämmityksen energiatehokkuus (COP) sekä Nilanin lämmityksen energiatehokkuus (COP) osateholla.

Lue parivertailustamme tarkemmin TM Rakennusmaailman numerosta 6/13, joka ilmestyi 4.7.