Parivertailussa sähkökäyttöiset leikkaavat oksasilppurit

* Viking GE 260 S
* Viking GE 355

Valo- ja voimavirralla

Oksasilppuri on oiva apuväline etenkin omakotitaloissa, joiden pihapiirissä on runsaasti vuosittain leikattavia puita tai suurehkoja pensaita. Monet laitteet lupaavat silputa paksuhkoa oksaa vähäisillä tehoilla, mutta käytännössä työskentely heikkotehoisella laitteella takkuaa usein jo alkuvaiheessa.

Oksasilppuri on nimensä mukaan tarkoitettu hakettamaan pihapiirin oksia ja risuja. Laitteen avulla oksat ja risukasat saadaan kätevästi rouhittua hakkeeksi, jota voidaan levittää katteeksi esimerkiksi pensaiden juurelle tai käyttää kompostissa kuivikkeena.

Sähkökäyttöistä oksasilppuria hankittaessa on selvitettävä, mistä sille saa ulkoa sähkövirtaa ja kuinka tehokkaan laitteen pistokkeeseen voi kytkeä. Sähkösilppurien moottorien tehot ovat tavallisesti 1 800-2 500 wattia ja tällöin silppurille riittää tavallinen yksivaihesähkö. Heikommille tehoille riittää 10 ampeerin sulake, mutta suurempitehoiset vaativat jo 16 ampeerin sulakkeen. Kotitalouskäyttöön myydään myös yli 2 500 watin sähkökoneita, jotka toimivat kolmivaihesähköllä ja edellyttävät talon seinässä kolmivaiheista ulkopistorasiaa.

Vertailussa oksasilppureiden hakkeet

Leikkuuterien erilaisuus näkyy myös hakkeessa. Oikealla yhdistelmäterällä rouhennettu leikkuuhake on koostumukseltaan rouheampaa ja epätasaisempaa.

Tarkoituksena on selvittää, millaiset erot käytännössä on yksivaihe- ja kolmivaihesähköä käyttävien silppureiden välillä. Testiin saadut oksasilppurit ovat saman valmistajan ja tehoiltaan hyvin lähellä toisiaan. Yksivaiheisen GE 355 -mallin ottoteho on 2 500 wattia ja kolmivaihesähköä käyttävän GE 260 S -version 2 900 wattia. Yksivaiheisen laitteen syöttötorvi on suurempi ja leikkuujärjestelmä hieman monipuolisempi, mutta molemmissa koneissa on leikkaava terä. Kolmivaihelaite on edullisempi, ja esite lupaa laitteen selviytyvän puoli senttiä paksummasta materiaalista.

Testilaitteiden Vikingin monitoimisilppurien moottorien ja leikkuuterien erilaisuuksien merkitys ilmeni jo heti alkuvaiheessa. Kolmivaiheinen GE 260 S – silppuri suorastaan imaisi oksan syöttötorvea pitkin, kun yksivaiheista GE 355 -laitetta täytyi jatkuvasti avittaa työntämällä materiaalia syöttötorvea kohti.
Kolmivaiheinen Viking silppuaa oksat huomattavasti yksivaiheista nopeammin ja tekee hakkeesta hienojakoisempaa. Lisäksi voimavirtalaite ei testin aikana tukkeutunut ja käynnistyi aina vaivatta, vaikka syöttötorvessa oli tavaraa. Moottorissa on selvästi vääntöä heti startista lähtien.
Yksivaiheisella pienikin oksan pala esti moottorin pyörimisen sekä vaati laitteen avaamisen ja puhdistuksen.

Lue aiheesta Rakennusmaailman numerosta  7/14.