Talvella käyttämättömänä ollut parveke saa taas herätä kesään. Parveke tuo luonnon lähelle ja tarjoaa lepopaikan, johon saa rakennettua viihtyisyyttä kukilla ja kalusteilla.

Kun parvekkeen ottaa talven jälkeen käyttöön, on hyvä ensin puhdistaa siellä olevat kalusteet vedellä ja miedolla puhdistusaineella. Samalla on hyvä tarkistaa niiden kunto ja tarvittaessa vahvistaa kesäkalusteiden runkoja. Puiset kalusteet saattavat tarvita suojakäsittelyn, jonka voi tehdä parvekkeellakin esimerkiksi jätesäkin päällä, jotta lattia ei likaannu.

Myös ruukut ja muut parvekkeella mahdollsiesti olevat kasvien kasvatusastiat on hyvä puhdistaa ja tarkistaa. Jos parvekkeella on ollut monivuotisia kasveja talvehtimassa, niiden kunto tarkistetaan ja kastelu aloitetaan viimeistään nyt.

Kalusteet tuovat viihtyisyyttä

Parvekkeen siivous on myös hyvä hetki miettiä, miten parvekettaan aiokoo arjessaan käyttää. Riittääkö parvekkeelle tuoli tai jakkara tai mahtuisiko sinne pöytäryhmä? Tunnelmaa parvekkeelle saa luotua ulkokäyttöön tarkoitetuilla valosarjoilla.

Parvekekalusteiden valinnassa kannattaa huomioida niiden sopivuus omalle parvekkeelle.

”Säänkestävyys on tärkeää, jos parvekkeelle pääsee satamaan vettä. Kalustemateriaaleja on lukuisia, muun muassa polyrottinki, alumiini ja uutuutena narupunoskalusteet. Kaikkien näiden etuna on helppohoitoisuus ja keveys”, K-Raudan tuoteryhmäpäällikkö Outi Lehto kertoo.

Kasvit tekevät hyvää silmälle ja mielelle

Parvekkeen kasvivalinnoissa kannattaa huomioida valo- ja lämpöolosuhteet sekä tuulisuus. Lasitettu parveke on aurinkoisella säällä todella kuuma. Kastelutarvetta tulee myös miettiä kasvivalintoja tehdessä. Paahteisella parvekkeella olevat kasvit tarvitsevat todella paljon vettä, eivätkä kaikki kasvit silloin selviä esimerkiksi parin päivän lomamatkan ajan. Apua kasvivalintoihin saa puutarhamyyjältä.

Kesäkukista parvekkeella viihtyvät pelargoni, samettiruusu, petunia, japaninkello, begonia, verenpisara, jalohortensia, lumihiutale ja daalia.

Puutarhaneuvoja Katja Manninen neuvoo harkitsemaan parvekekukkien istutusaikaa.

”Touko-kesäkuun vaihde on yleensä turvallista aikaa istuttaa kesäkukkia”, hän sanoo.

Parvekkeelle voi istuttaa myös havukasveja, koristeheiniä, pienen puun tai hyötykasveja. Parvekkeelle soveltuvat esimerkiksi kääpiövuorimänty, pallotuija, timanttituija ja kartiovalkokuusi. Koristeheiniä ovat muun muassa höyhenheinä, japaninsara, kuparisara ja sininata. Pienistä puista parvekkeelle voi kokeilla kuriilienkirsikkaa, hakuropajua, riipparaitaa tai japaninvaahteraa.

Kesäköynnöksistä ja säleiköstä saa näkösuojaa parvekkeelle. Näkösuojaa tarjoavina kasveina toimivat esimerkiksi tuoksuherne, kelloköynnös, ruusupapu ja mustasilmäsusanna.

Viljele omaa satoa

Hyötykasveja voi viljellä parvekkeella. Niille voi olla parvekkeella oma pieni kasvihuoneensa, tai satoa voi kasvattaa myös ruukussa.

Pieni taittuva viljelypöytä on parvekkeella kätevä. Se auttaa kasvien käsittelyssä ja istuttamisessa sekä silloin, kun parvekkeelle tarvitaan nopeasti lisätilaa.

Viljely onnistuu myös ilman multaa ja kompaktisti vesiviljelylaatikossa. Neuvoja parvekeviljelyyn sekä sinne hankittavien kukkien valintaa saa esimerkiksi K-Raudan puutarhaneuvonnasta. Siellä alan asiantuntijat vastaavat pihaan ja puutarhaan liittyviin kysymyksiin.

Lue lisää:

Nikkaroi kukkalaatikko parvekkeelle

Nikkaroi näppärä pikkukaappi parvekkeelle

Näin kasvatat syötävää omalla parvekkeella

Viisi vinkkiä vihreälle parvekkeelle