Vaalea passiivitalo rakennusvaiheessa

Suomen ensimmäinen betonielementtirakenteinen passiivipientalo on sisustusvaiheessa Mäntyharjussa. Suutarinen Yhtiöt on suunnitellut sarjan omakotitaloja, joiden betonisandwich-elementtiseinärakenne täyttää kirkkaasti passiivitalon vaatimukset. VTT on mitannut talon ilmavuotoluvuksi ennätyksellisen pienen 0,09 1/h.

Lähtökohtana betonielementtirakenteisen passiivitalon suunnittelussa ovat olleet perinteinen, suomalainen talonrakennustapa ja arkkitehtuuri. Ratkaisut perinteisessä rakentamisessa ovat usein myös ekologisia.

Rakennuksen lämmitettävä ala on nelikulmion muotoinen. Ulkonemat, terassit ja sisäänkäynnit ovat kylmiä rakenteita. Turhat kulmat ulkokuoressa vain tuhlaisivat energiaa. Räystäät, katokset ja graafisen betonin käyttö julkisivuissa elävöittävät mukavasti talon ulkonäköä. Talon huoneistoala on 140,5 m&³2; ja tilavuus 527 m&³3;.

Talon seinärakenteessa on 80 mm:n paksuinen, betoninen ulkokuori ja keskellä 250 millimetriä uretaanieristettä. Betoninen sisäkuori on paksuudeltaan 120 mm. Betonikuoret on tuettu toisiinsa nk. ansastuksella. Lattiassa on 250 mm:n ja kattoelementeissä 320 mm:n paksuinen uretaanieriste. Talon ikkunat ovat parasta saatavana olevaa luokkaa eristyskyvyltään. Koetaloon on valittu Skaalan A-energialuokan 2 + 2 -elementtiset Alfa-ikkunat. Kaiken lisäksi perustusten ja sokkelin alla on uretaanieristys.

Mäntyharjun passiivitalossa on Oilon-maalämpöpumppu, jonka energiakeruuputkisto on upotettu talon laajan tontin maaperään. Maalämpöpumpulla lämmitetään käyttövesi ja talo, jossa on vesikiertoinen lattialämmitys.

Ilmanvaihtojärjestelmänä on lämmöntalteenotolla varustettu Enervent. Ilmanvaihtokanavat ovat Uponorin uusinta, eristettyä kanavajärjestelmää. Ilmanvaihtoa voidaan käyttää myös tarvittaessa viilennykseen. Valaistus on toteutettu 95-prosenttisesti ledeillä.

Kattorakenne ja yläpohja ovat koko talon leveydeltä kantavaa rakennetta. Kaikki väliseinät ovat kevyitä. Talossa voidaan elinkaariajattelun mukaisesti muunnella tiloja tarpeen mukaan. Vain viemärit ja vesipisteet määräävät niitä vaativien tilojen paikan.

Koko talon pituinen kuisti etelän puolella on katettu pitkällä räystäällä. Sen tarkoituksena on suojata auringonpaahteelta kesällä siten, että sisätilat pysyisivät miellyttävän viileinä. Lisäksi talo on asetettu ilmasuunnan mukaan niin, että laaja katonlape on kokonaisuudessaan käytettävissä optimaalisesti aurinkolämmön ja -sähkön tuottamiseen, jos laitteisto aikanaan halutaan lisätä.

Mäntyharjun passiivitalon lämmitysenergian tarpeen on laskettu olevan vain noin 10–15 prosenttia vastaavan tavanomaisen talon tarpeesta.

Lue asiasta tarkemmin TM Rakennusmaailman numerosta 8/09, joka ilmestyi 9.12.