Maamme ensimmäinen sertifioitu passiivitalo nousee tänä vuonna Vantaan Tikkurilaan. Asialla ovat mm. yksityinen rakennuttaja, VTT ja Paroc. Myös Valkeakosken asuntomessuille suunnitellaan passiivitaloa.

Passiivitalo säästää energiaa ja on yksi rakennusalan ratkaisuista ilmastonmuutosta vastaan. Passiivitaloja on rakennettu huomattavan paljon Saksaan, Sveitsiin ja Itävaltaan. Esimerkiksi Itävallassa valtio on tukenut energiatehokasta rakentamista, ja tämä on vauhdittanut passiivitalojen suunnittelua. Myös Pohjoismaista löytyy passiivitalokohteita Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta. Suomi on kuitenkin jäänyt asiassa jälkijunaan.

Piirroskuva passiivitalon sertifioituja rakenteita

Suomessa rakennuksia koskevat energiamääräykset olivat parikymmentä vuotta sitten tiukkoja eurooppalaisenkin mittapuun mukaan laskettuna. Sitten putosimme muiden kyydistä eivätkä nykyiset määräykset ole ohjanneet energiatehokkuuteen. Muutos on kuitenkin ovella. Asuntoministeri Jan Vapaavuori lupasi kiristää energiamääräyksiä kolmanneksella vuodesta 2010 alkaen.

”Energiatehokkaita rakennuksia on kehitetty maassamme ja teknisiä ratkaisujakin on olemassa”, VTT:n asiakaspäällikkö Jyri Nieminen kertoo.

Kuitenkaan energiatehokkaita rakennustason ratkaisuja ei ole ollut tarjolla eivätkä ihmiset ole osanneet niitä vaatia.

Määräysten kiristyminen ja energian hinnannousu pistävät viimeistään vauhtia energiatehokkaaseen rakentamiseen. VTT on mukana Vantaan Tikkurilan passiivitalon rakentamisessa, Paroc eristää ja Tekes tukee koekohdetta. Myös Euroopan Unionin komissio on valmistellut energiastrategiaa ja esittää passiivitalojen rakentamisen reipasta lisäämistä vuodesta 2015 alkaen.

Passiivitalon lämpöenergian kulutus on vain neljännes tavanomaisesti toteutetun talon kulutuksesta. Rakennus hyödyntää hukkalämpöä ja auringon energiaa. Hukkalämpöä syntyy mm. ilmanvaihdossa, koneista, valaistuksesta ja myös ihmisten ruumiinlämmöstä. Auringon energiaa saadaan talteen suuntaamalla ikkunat esimerkiksi etelään ja käyttämällä erikoisikkunoita. Käyttövettä voidaan lämmittää aurinkopaneeleilla.

Varsinainen energiansäästö passiivitalossa perustuu siihen, että rakennus on erittäin hyvin eristetty, ikkunat ja ovet ovat nykyaikaisia, poistoilman lämpö otetaan talteen ja ilmanvaihto on koneellinen, lämpöhäviöt on minimoitu. Lämpöhäviöt poistetaan rakentamalla talo tiiviiksi ja välttämällä rakenteellisia kylmäsiltoja.

Lue aiheesta lisää TM Rakennusmaailman numerosta 2/2008!