Vältä putkirikot varmistamalla, että lämpötila pysyy paukkupakasellakin riittävän korkealla mökeillä ja varastotiloissa, joissa on vesiputkisto.

Putkien jäätymisen riski kasvaa merkittävästi yli 20 asteen pakkasessa, mutta jo kymmenenkin asteen pakkanen voi olla riski pukien jäätymiselle. Jäätymistä edistävät vesijohtojen sijoittaminen liian kylmään paikkaan tai kehno eristys. Jos pakkanen pääsee vesijohtoon, se muodostaa jäätulpan putkeen, joka sään lautuessa laajenee ja rikkoo putken.

Tyypillisesti putket rikkoutuvat ja vesivahinkoja pääsee tapahtumaan mökeissä ja muissa kiinteistöissä, joissa ei olla jatkuvasti paikalla. Vapaa-ajan asuntojen lisäksi kannattaa tarkistaa lämpötila esimerkiksi erilaisissa varastoissa, teknisissä tiloissa, autotalleissa ja tuulikaapeissa, joissa on vesipiste tai vesikiertoinen lattialämmitys.

”Näissä tiloissa peruslämpö pidetään yleensä matalalla energiankulutuksen pienentämiseksi. Sään kylmetessä lämpöä on hyvä muistaa nostaa. Esimerkiksi mökillä peruslämpö säädetään usein noin viiteen asteeseen. Se ei kuitenkaan välttämättä riitä, vaan kovalla pakkasella ulkoseinän vieressä tai kalusteiden alla olevat putket voivat silti päästä jäätymään”, kuvaa korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen Ifistä.

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen muistuttaa varmistamaan, että ikkunat ja muut aukot ovat tiiviisti kiinni. Vesijohtojen eristys on myös syytä tarkistaa. Niiden on oltava ehjiä ja peittää putket kokonaan. Pienikin reikä eristyksessä voi edesauttaa putken jäätymistä.

”Myös maassa kulkevat vesijohdot on eristettävä, jos ne eivät sijaitse routarajan alapuolella. Ammattilainen voi asentaa niihin lämmityskaapelin, joka pitää putken sulana.”

Sulattaminen on ammattilaisten hommaa

Tarvittaessa tilaa voi lämmittää lisää esimerkiksi sähkölämmittimillä tai irtopattereilla, mutta niiden kanssa pitää varoa, etteivät ne osu paloherkkiin materiaaleihin. Puolilämpimissä tai kylmissä tiloissa voi myös eristää vesiputket tai asentaa niihin lämmityskaapelin. Vanha keino on jättää kovalla pakkasella vesihana hieman tippaamaan, jolloin jäätyminen estyy.

Jos putket kaikesta huolimatta jäätyvät, on sulatustyö jätettävä LVI-ammattilaiselle. Ammattilainen osaa valita sulatustyöhön juuri sopivan tekniikan.

”Sulattaminen vaatii oikeita menetelmiä ja laitteita, jotta putki saataisiin sulaksi rikkomatta sitä. Kaikenlaiset lämmittelyviritykset hitsausmuuntajasta avotuleen on syytä unohtaa, sillä niillä saa aikaan vain enemmän vahinkoa”, Mäkinen muistuttaa.

Jos vuotovahinnko sattuu, auttaa kotivakuutus vuodon rakennukselle ja irtaimistolle aiheuttamissa vaurioissa. Putkien sulattamiskustannukset tai jäätymisestä aiheutuvat putkien tai LVI-laitteiden rikkoutumisvahingot eivät kuitenkaan ole kotivakuutuksesta korvattavia, ellei jäätyminen ja rikkoutuminen johdu esimerkiksi lämmityslaitteiston äkillisestä rikkoutumisesta.

Lue lisää:

Väärä asennus saa vesiputket paukkumaan ja lisää vuotoriskiä