Pelletinpolttoa takassa

Pellettien polttamista takassa on pidetty tehottomana, koska kitumalla palava puu ei tuota lämpöä. Pellettipolttimia on kehitetty, ja kun tulisijavalmistajillakin on jo omat versionsa, näyttää siltä, että hommasta on tulossa salonkikelpoista.

Pellettien polttaminen tulisijassa on puritaanisimpien mielestä tuhlaamista, koska pellettiä pidetään ”liian hyvälaatuisena” (jalostettuna) poltettavaksi avotulella. Joidenkin mielestä taas pelletti ei pala muualla kuin sitä varten tehdyssä tulipesässä. Aiemmin myös tulisijojen valmistajilta kuultiin pelletin takkapoltosta varautuneita kommentteja ja jopa mainintoja siitä, ettei takuu ole voimassa, jos tulipesässä poltetaan näitä puupapanoita.

Mielipiteillä lienee oikeutuksensa, mutta uusien pellettipolttimien myötä voi olla tarvetta tarkentaa näkökulmia. Markkinoille on ilmestynyt pellettikorien rinnalle polttimia, joissa on panostettu mm. ilmankiertoon tehokkaamman palotapahtuman aikaansaamiseksi.

Pelletti ei korvaa klapeja, ja tätä painottavat myös tulisijavalmistajat. Polttimilla tarjotaan vain vaihtoehtoja kuluttajille. Pelletit ovat esimerkiksi taajamien pien- ja rivitaloasukkaalle saatavuudeltaan ja säilytettävyydeltään joskus se käytännöllisin vaihtoehto, jos ylipäätään jotain takassaan aikoo poltella.

Kokemusten perusteella voi silti mainita, että pellettipoltinkin (tai kori) voi olla karvas pettymys. Laitteiden kohtalaisen pieni kertapanos (5–9 kg) ei pysty ihmeisiin ja ainakin kertapoltolla isompi tulisija jää lämpiämättä.

Lisäksi pellettipolttimien hinnat lähtevät 150 eurosta ylöspäin, mutta yksinkertaisen pellettikorin saa rautakaupasta 20 eurolla. Polttimen valmistaminen on koria vaativampaa, joten hintaakin kertyy, muttei suhde silti ole aivan kohdallaan. Eivät polttimet sentään niin paljon parempia ole.

Yhtä kaikki, pellettipolttimen hankintaa harkitseville voi sanoa, että kannattaa valita riittävän vetoisa laite. Siinä missä klapeja voi lisätä pesään kesken polttamisen, joutuu kaikissa pellettipolttimissa odottamaan edellisen panoksen hiipumista loppuun, mikä kestää pitkään ja voi olla nykypäivän takanlämmittäjän kärsivällisyydelle liikaa.

Ylipäätään polttimien käyttö vaatii harjoitusta ilmasäädöissä, joten pieleen menneestä ensikerrasta ei vielä kannata vetää liian pitkälle vieviä johtopäätöksiä.

Karkea tuntuma kokeilujen perusteella on, että pakkaskelillä noin 2 000 kg:n tulisija tarvitsee lämmetäkseen (tuottaakseen lämpöä normaalikokoiseen omakotitaloon) noin 10 kg pellettiä/vrk edellyttäen, että polttaminen onnistuu tehokkaasti.

Lämmityskustannuksia kertyy siis noin kolme euroa vuorokaudessa, mikä tekee kuukaudessa 90 euroa ja keskimäärin kuuden kuukauden lämmityskauden aikana 540 euroa. Vertailu klapeilla lämmittämiseen riippuu hinnasta, jolla puita saa hommattua, mutta kovin kilpailukykyiseltä ei pelletillä lämmittäminen tulisijassa kuulosta.

Lue aiheesta sekä pelletinpolttamiseen tarkoitetuista tuotteista lisää TM Rakennusmaailman numerosta 3/10, joka ilmestyi 24.3.