Pihojen väliset korkoerot aiheuttavat usein haasteita omakotitalon puutarhan yksityisyydelle. Helsinkiläis­pihan haasteet ratkesivat puurakenteiden avulla.

Helsinkiläisen omakotitalon piharemontissa haettiin näkösuojaa, laajennettiin oleskelualueita ja tehtiin vanhasta nurmikkopihasta helppohoitoisempi. Piharemontin toteutti Pihanne Oy.

Viheralan yrityksen maisemasuunnittelija Mona Kalpala suunnitteli pihauudistuksen asukkaiden toiveiden mukaan. Yksityiskohtia ja kasvivalintoja ovat asukkaat hioneet piharemontin jälkeenkin.

”Isoin ongelma oli, että naapuritontin kulkureitit olivat niin korkealla, että sieltä oli tontille esteettömät näkymät. Pihalle toivottiin yksityisyyttä, jotta oleskelualueilla voisi nauttia omasta rauhasta”, muistelee Mona Kalpala.

Pihaongelmiin ratkaisut

Irene Spångmanin talon 730 neliön kokoisen tontin pihaa koetettiin kehittää omin voimin, mutta lopulta omat ideat loppuivat.

”Pihasuunnitelma laadittiin talvella ja keväällä alkoi pihan myllerrys. Vaikka osasin odottaa isoa remonttia, maansiirtotöiden suuruus yllätti ja se juurten määrä, mikä vanhasta maapohjasta löytyi. Terassit valmistuivat juhannusjuhliin, ja kokonaisuudessaan rakentamiseen kului vain muutamia viikkoja”, Spångman kertoo.

Pihasuunnittelijalta toivottiin välitöntä ratkaisua näkösuojaksi, ja se löytyikin yllättävän edullisesti. Koska tonttien välillä oli valmiina hyväkuntoinen puuaita, se säilytettiin ja puurakenteista näkösuojaa rakennettiin lisää asukkaan omalle puolelle.

Kevytilmeinen mutta tukeva pergola rakenteissa versoilevine köynnöksineen peittää nyt näkymiä juuri sopivasti. Kadun puoleiseen kulmaan asukkaat lisäsivät myöhemmin rimoitusta, jota viherryttämään he istuttivat humalan.

”Pihalla kasvoi rivi suuria timanttituijia, jotka hyödynnettiin remontissa. Ne siirrettiin pergolan taakse ja ryhmiteltiin uudelleen pareiksi, jotta näkymästä tuli luonnollisempi. Hyväkuntoiset taimet ovat jatkaneet kasvuaan. Pergolan vierustalle istutettiin myös valkokukkaisia sirotuomipihlajia”, kertoo suunnittelija.

Helppohoitoista ja viihtyisää

Valoisalta etelään antavalta pihalta toivottiin helppohoitoisuutta. Siihen vastattiin laajentamalla terassia niin, että lämpökäsitellystä puusta tehdyn terassin päälle mahtuu nyt iso istuinryhmä. Samalla leikattavan nurmen ala pieneni.

Viihtyisyyttä haettiin tuomalla pihakasveja pation päälle rakennettuihin laatikoihin. Laatikoiden materiaalina oli sahattu puutavara, joka homesuojattiin. Patolevyt asennettiin suojaamaan laatikkoja, jottei kostea multa ole kosketuksissa puulaatikkoon ja lahota puuta ennen aikojaan.

”Puulaatikot on kiva idea monessa muussakin pihassa, sillä niillä kasvit saadaan eri korkeuksille. Kasvit nousevat laatikoissa paremmin esille, ja laatikoiden koko- ja korkeuseroilla saadaan pihan ilmeeseen vaihtelua. Kasvit patiolla tuovat myös näkösuojaa.”

Asukas oli avoin suunnittelijan ehdotuksille ja on tyytyväinen pihan muutokseen. Puupation vieressä ei kasva nurmikkoa, vaan pihan pintaa peittävät seulanpääkiveykset. Kivien lomassa kasvavat paahdetta sietävät koristeheinät.

Rikkaruoho-ongelman rajaamiseksi kivien alle asennettiin suodatinkankaat.

”Kivien alla on katekangas, johon tehtyihin aukkoihin heinät istutettiin. Pohjamaasta ei rikkaruohojen enää pitäisi nousta. Tuuli levittää kyllä kivien väleihin rikkaruohoja. Yksittäiset siemenrikkakasvit on kuitenkin helppo nyppäistä pois.”

Elävät kasvivalinnat

Pihan varjoisammassa osassa kasvaa yhä nurmikkoa, jonka läpi johdattaa liuskekivipolku. Puiden taakse, aidan viereen, rakennettiin muurikiviallas, johon istutettiin pensaita ja perinneperennoja.

Kasvivalintoja laatikoihin sovittiin vielä pihaa toteutettaessa. Kun kohdetta ollaan tekemässä, tulevat tarpeet parhaiten esille. Maansiirtotöissä eteen tulee usein tekijöitä, jotka muuttavat rakentamissuunnitelmia. Kun pihan suunnittelee ja rakentaa sama yritys, muutosneuvottelut hoituvat joustavasti.

”Jos kasvivalintoihin saa vaikuttaa vielä toteutusvaiheessa, lopputuloksesta voi tulla jopa parempi kuin alunperin ajatus oli. Kun olosuhteet tulevat rakennusporukalle tehdessä tutuiksi, valinnat ovat harkittuja.

Kustannuksiakin säästyy, jos päädytään hankkimaan taimet yhdestä taimistosta – vaikka joku lajike suunnitelmasta vaihdettaisiinkin samantyyppiseen”, Kalpala sanoo.

Asukas halusi pihasta kestävän mutta kohtuuhinnalla. Maisemasuunnittelija muistuttaa, että materiaalivalinnat vaikuttavat aina myös hoitotarpeeseen. Esimerkiksi puupatiot ovat betonikivistä rakennettuja edullisempia, mutta puuterassitkin täytyy pitää kunnossa: pintakäsitellä säännöllisesti ja huoltaa rakenteet.

”Täysin hoitovapaata pintaa ei olekaan. Kannattaa tutustua ennakolta eri materiaalien ominaispiirteisiin, hintoihin ja huoltoon. Materiaalit ovat paitsi rakentamis- myös hoitokustannuksiin vaikuttava tekijä.”

Helsinkiläispihan remontti maksoi noin 20 000 euroa. Asukas on hyvin tyytyväinen uudistettuun pihaan. Vaikka pihan toteuttivat ammattilaiset, siellä on tilaa myös omille puuhille ja kehittelyille.

”Kasvilaatikoita täytyy kastella ja pihaa voi jatkaa omaan tyyliin. Hyötykasvejakin voi viljellä, kuinka vain itse haluaa.”

Lue lisää:

Näin perustat preeriapuutarhan viherkatoksi

Talo tarvitsee pihan: Ammattilaisen vinkit pihasuunnitteluun