Pergolasta tuli espoolaispihalle viihtyisä ulko-olohuone. Pihaa peittävät nurmikon ja istutusten sijaan myös kivi- ja puupinnat. Juuri ne tekevät pihasta helppohoitoisen ja viihtyisän.

Lapsiperheen modernia uudistaloa reunustaa kahdelta sivulta sekametsä. 520 neliömetrin tontista leijonan osan vie talo. Sen edessä ja takana piha-alueet on rakennettu kuin viihtyisäksi olohuoneeksi ulkona. Nurmikkoakin on hitusen, mutta kivellä ja puulla pinnoitetut oleskelualueet ovat pääosassa.

”Vaikka tontti on pieni, ymmärsimme pian, ettei pihan suunnitteleminen ja rakentaminen onnistu itseltämme. Kodin sisustamisesta meillä oli jo kokemusta, mutta pienen pihan jäsentäminen tuotti päänvaivaa”, asukas kertoo.

Pihan suunnittelijaksi he valitsivat puutarhamessuilla tapaamansa suunnittelijan Heidi Hannuksen Villa Gardenista. Suunnittelijan suosittelemana löytyivät viherrakentaja, kivirakentaja ja puurakentaja.

”Vaikka toisin voisi kuvitella, pienen pihan suunnitteleminen ei ole yhtään helpompaa kuin ison. Päinvastoin, koska asukkaan monet toiveet tulee mahduttaa tiiviiseen tilaan. Tämänkin pihan kaikki rakenteet ovat uniikkeja, tähän paikkaan suunniteltuja ja paikalla rakennettuja”, Heidi Hannus huomauttaa.

pergola

Pergolasta tuli lasten suosikkipaikka

Sisääntulosta katsoen vasemmalla on piazzaksi nimetty alue. Tilaa rajaa huoltorakennusten jatkoksi rakennettu mustapuitteinen pergola, jonka lattiaa peittää näyttäväkuvioinen betonikiveys.
Kolmiulotteinen vaikutelma on saatu aikaan yhdistämällä hienopestyjä tummanharmaita, hienopestyjä vaaleanharmaita ja sileitä mustia Ruduksen Romba-kiviä. Lehtikuusesta tehdyt penkit kiertävät pergolaa.

”Etupihan pergola on erityisesti lasten suosiossa. Siellä he tapaavat kavereita, askartelevat ja lueskelevat. Ilta-auringon paistaessa sinne istahtaa itsekin mielellään”, asukas sanoo.

Talon takapihalle rakennettiin laaja terassi, jota kattavat jykevät pergolat, kuten etupihalla.

pergola

Saunan edustan vilvoittelualue jatkuu laajalla ja esteettömällä yhtenäisellä puupatiolla.

Rimoitus on mitoitettu siten, ettei se muodosta tilaan umpinaisia seiniä, mutta antaa näkö- ja tuulensuojaa sopivasti. Pergolat jäsentävät tiloja ja mahdollistavat muun muassa keinujen kiinnityksen kattorakenteisiin.

Lehtikuusilaudoituksella pinnoitetun alueen koko on noin neljäkymmentä neliömetriä. Pergoloissa ­sijaitsevat grillauspaikka ruokailuryhmineen, oleskelutilat, lasten leikkipaikka ja saunan edustalla vilvoittelu­paikka.

”Alun perin takapihalla oli rakennettuna jo pieni terassi, ehkä kolmanneksen nykyisen koosta. Siihen olisivat mahtuneet vain pöytä ja tuolit, mutta ei muuta. Terassin käyttöä ja muunneltavuutta helpottaa, kun alue on riittävän suuri ja yhtenäinen”, Heidi Hannus painottaa.

Kasvit on pergoloissa istutettu kasvialtaisiin, jotka valmistettiin lehtikuusesta. Kasvialtaiden pohjalla on reikiä vajoveden poistumiseksi, vesivanerivuoraus ja suodatinkangas kasvualustaa vasten.

Kiinnostuitko pihasta? Lue koko juttu pergolapihan suunnittelusta ja rakentamisesta.

Lue lisää:

Piharakennus täydentää tontin – ja tarvitsee usein rakennusluvan

Umpeen kasvanut piha saatiin remontilla siistiksi

Terassin rakentaminen ja huolto: Ideoita ja ohjeita onnistumiseen